Bilgi Üniversitesi öğrencileri online sınav dayatmalarına tepkili

Bilgi Üniversitesi öğrencileri, yönetimin online yapılacak sınavlarda kamera ve mikrofon açma zorunluluğu getirmesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Aralık 2020
  • 20:07

Bilgi Üniversitesi yönetiminin, online olarak yapılacak sınavlara kısa bir süre kala kamera ve mikrofon açma zorunluluğu getirmesine öğrenciler tepkili. Öğrenciler, bu uygulamaya karşı rektörlüğe başvurduklarını ancak hiçbir yanıt alamadıklarını söyledi.

BirGün gazetesinden Yaren Çolak’ın haberine göre, daha önceki sınavlarında böyle bir zorunluluk olmadığını söyleyen Hukuk Fakültesi öğrencisi Öykü Bayar, kamera ve mikrofon açma kararını hukuki bulmadığını belirtti. Göz takip sistemi içeren bir site kullanacakları ile ilgili duyumlar aldıklarını aktaran Bayar, “Rektörlüğe mail attık ancak cevap alamadık” dedi. Bu şekilde uygun sınav ortamının oluşturulamayacağının altını çizen Bayar, rektörlüğe gönderdikleri mailde etrafta oluşacak seslerin dikkatlerini dağıtacağını da ilettiklerini söyledi. 

“Büyük bir kaosa neden olacak”

Rektörlükten cevap alamayınca sosyal medyadan seslerini duyurmaya karar verdiklerini bildiren Bayar, şunları dile getirdi: 

“Bilgi Üniversitesi KVKK ihlal ediyor, başlığıyla paylaşımlarda bulunduk ancak bu da yanıtsız kaldı. Hepimizin mikrofon ve kamerasının açık olması büyük bir kaosa neden olacak. Ayrıca sınavlara kitapla giriyoruz ve ben kanuna bakınca hocamın kopya çektiğimi düşünmesinden kaygılanıyorum. En ufak dikkat dağınıklığı nedeniyle tüm emeklerimiz heba olacak. Pek çok hocamız ve hukukçular da bize bu süreçte destek verdi.”

Bir diğer hukuk fakültesi öğrencisi Ramazan Yardımcı ise “Uygulama hakkında itirazda bulunduk. Birçok üniversitede de yapılmak istendi ama KVKK’nin 9. maddesi gereği geri çekildi. Onun dışında özel hayatın gizliliğine de ters. Birçok hoca da duruma karşı ama senato tarafından ısrar edilen bir karar” diye konuştu.
Uygulamanın yoğunluk nedeniyle çökmesinden de endişelendiklerini dile getiren Yardımcı, “Bazen derslerde 100 kişi üstünde katılım olunca uygulama çöküyor. Herkes kamera ve mikrofon açarsa sistem sınav esnasında da çökebilir” dedi.