İstanbul DGB'den 25 Kasım etkinliği

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul'da 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Kasım 2022
  • 11:30

Devrimci Gençlik Birliği de İstanbul'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte ilk olarak DGB drama topluluğunun hazırladığı tiyatro oynandı. Tiyatronun ardından 25 Kasım'ın tarihçesini ve kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin tüm dünyada yaygınlaştığını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Sinevizyon gösteriminin sonrasında ise etkinliğin forum kısmına geçildi. Forumda 25 Kasım'ın anlamı, tarihçesi üzerine bir giriş konuşması yapıldı. Giriş konuşmasının ardından yapılan tartışmalarda kadın sorunun sadece kapitalist sistemde var olmadığı vurgulanarak, topumun sınıflara ayrıldığı dönemden itibaren kadınların üzerindeki baskının, şiddetin, sömürünün ve ezilmişliğin de kendini farklı biçimlerde gösterdiği belirtildi. Kadın sorununu kapitalist sistemin derinleştirdiğine değinildi. Kadın sorunun çözümü için Sovyet Rusya örnekleri verildi. Kadının kurtuluşunun ancak kapitalist sistemin yıkılmasıyla mümkün olacağı üzerine vurgular yapıldı. Baskının, şiddetin ve geleceksizliğin yoğunlaştığı bir dönemde kadınların mücadele sahnesinin en önde yürüdüğüne dikkat çekildi. Çevre sorunundan kadın sorununa ve bir dizi başka soruna karşı çözümün kapitalist sistemin yıkılışında olduğuna işaret edildi. Kadın sorunun temelde ezen ile ezilen arasında yaşanan bir sorun olduğuna, sorunu sadece erkek şiddetine indirgenmemesi gerektiğine değinildi. Kadın sorununa dönük farklı bakış açıları tartışıldı. Kadın sorunundan en fazla etkilenen kesimin işçi ve emekçi kadınlar olduğuna vurgu yapıldı.

Kadın sorununu yaratan kapitalist düzenin yıkılması için mücadelenin üniversitelerden, sokaklara her alana taşınması gerektiğinin öneminden bahsedildi. Kadının ve bütünüyle insanlığın kurtuluşu için kapitalist sisteme karşı örgütlü mücadelenin büyütülmesine vurgu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul