Gençlikten ulaşım zammına karşı eylem

Ulaşım zammına karşı İstanbul'da gençlik örgütleri eylem gerçekleştirdi. Yapılan açıklamanın ardından toplu taşımada "AKBİL basma turnikeden atla" çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Nisan 2022
  • 17:13

İBB’nin ulaşıma getirdiği yüzde 40 oranındaki zamlarına karşı bugün gençlik örgütleri basın açıklaması ve AKBİL basmama eylemi gerçekleştirdi.

İBB’nin Saraçhane binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır satılamaz!” şiarlı ozalit açıldı.

“Bizler bu fahiş ücretleri de en temel insani hakların bizlere satılmasını da kabul etmiyoruz!” denilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Gençlik olarak pandeminin ardından yüz yüze başlayan eğitim dönemini barınma ve beslenme sorunu başta olmak üzere bir dizi haklarımızın gasp edildiği bir süreç ile açmıştık. Bu sorunlar halen daha yakıcılığını sürdürüyorken şimdi de ulaşıma zam yapıldı. Gün geçtikçe en temel haklarımızdan daha da yoksun bırakılıyoruz. Her güne bir üniversitede veya KYK yurtlarında barınmaya, beslenmeye ve ulaşıma getirilen zamlar ile uyanıyoruz. Kocaeli'de, Bursa'da İzmir'de, Çanakkale'de ulaşıma zam yapıldı. Üniversitelerde, yurtlarda yemekhanelere her gün zam yapılıyor.

Kriz var diyerek en temel haklarımız olan beslenme, barınma, ulaşım haklarımız bizlere fahiş ücretlerle satılmak isteniyor! Krizinin faturası bizlerin omuzlarına yüklenmek isteniyor! Ancak krizi biz yaratmadık, faturayı da biz ödemeyeceğiz!”

Açıklamada son olarak şunlar belirtildi:

“Ulaşım başta olmak üzere beslenme ve barınma en temel insani haktır. Ücretsiz ve nitelikli olmalıdır. Haklarımızı alıncaya dek bulunduğumuz her alanda mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz!”

“AKBİL basma turnikeden atla”

Basın açıklamasının ardından Vezneciler metro istasyonunda AKBİL basmama eylemi gerçekleştirildi. Turnikelerden atlayan gençlik örgütleri ajitasyonlar eşliğinde herkesi AKBİL basmamaya çağırdı. Metro içerisinde yol boyunca İBB’nin %40 lık oranındaki zammın kabul edilemeyeceğini, zamlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini anlatan ajitasyonlar çekildi. Metro içerisindeki işçiler, emekçiler ve gençler de ses çıkarma eylemine ilgiyle destek verdiler. Ayrıca metro içerisinde Çav Bella marşı da söylendi.  Eylem Mecidiyeköy Metrobüs durağı önünde devam etti. Burada da yapılan konuşmalar da kirli savaşlara bütçe ayrılmasa, Cengiz ve Liman gibi şirketlere vergi indirimleri peşkeş çekilmesi ulaşımın tüm toplum için ücretsiz hale getirilebileceği anlatıldı. Ulaşımın en temel insani bir hak olduğu ve ücretsiz, nitelikli bir şekilde sağlanması gerektiği vurgulandı. Ardından AKBİL basmayarak turnikeden atlamak isteyen gençlik örgütlerine polisler engel olmaya çalıştı. Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen akbil basmama eylemi burada da gerçekleştirildi.

Eylem boyunca “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Ulaşım haktır satılamaz!”, “Ücretsiz ulaşım haktır alacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “AKBİL basma turnikeden atla!” sloganları atıldı.

Eyleme imzacı olan gençlik örgütleri şu şekilde: Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Gençlik Birliği, Dev-Güç,  HDP Gençlik Meclisi, Kaldıraç Üniversite, KÖZ, Marksist Fikir Toplulukları, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Özgürlükçü Gençlik, Yeni Demokrat Gençlik

Kızıl Bayrak / İstanbul