Mecidiyeköy’de ulaşım eylemi

Zamlar Geri Alınsın platformu, İstanbul’da ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zammı Mecidiyeköy’de protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Nisan 2022
  • 23:30

Zamlar Geri Alınsın Platformu, Mecidiyeköy Metrobüs durağında İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zammı protesto etti.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Zeynep Çelik ulaşım zamlarıyla İstanbul halkının ulaşım hakkının fiilen kaldırıldığını ifade etti. Son dönemde sadece ulaşıma zam yapılmadığını hatırlatan Çelik, temel gıda, elektrik, su, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zamlarla halkın açlık sınırının ücretlerle hayatta kalma mücadelesi verdiğini vurguladı.

Çelik, iktidarın ve düzen muhalefetinin esas derdinin sermayedarların çıkarı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Bugünkü ekonomik krizin sorumlusu kamu kaynaklarını talan eden, ülkeyi savaştan savaşa sürükleyen, ülkenin ekonomik alt yapısında kamuya ait ne varsa satıp savan, geçimlik tarımı ve tarımsal nüfusu yok eden, dini istismar etmek için eğitim sistemini mahveden AKP iktidarı ve onun bu halk düşmanı, yıkıcı eylemlerini teşvik eden, destekleyen büyük sermaye ve emperyalist merkezlerdir.”

İBB yönetiminin AKP'ye karşı halktan yana olma iddiasıyla seçildiğini hatırlatan Çelik, İBB yetkililerinin yapılan zammı meşru gösterme çabalarını eleştirdi. Ulaşımın “özel tüketim” olmadığını vurgulayan Çelik, ulaşım ve diğer hizmetlerde halkın çıkarına kamusal bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ulaşım gibi temel bir hakkın kendileri için pazarlık konusu olmadığını dile getiren Çelik, taleplerini şöyle sıraladı:

“-Ulaşımda ÖTV kaldırılmalı ve özel halk otobüsleri belediyelere devredilmeli.
-Ulaşım hakkı işe gidiş ve dönüş saatlerinde parasız olmalı, diğer zamanlarda vergilerden muaf tutulmalı ve halkın yaşamını kolaylaştıracak biçimde ücretlendirilmeli.
-Toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalı.
-Bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılmalı.
-Petrole yapılan zamlar geri alınmalı.”

Eylem sloganlarla sona erdi.