İzmir’de ulaşım zammına tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ulaşıma yaptığı % 12’lik zam protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ocak 2015
  • 16:56

İzmir Halk Forumları’nın örgütlediği eylem Alsancak’taki Sevinç Pastanesi önünde gerçekleştirildi. Eylemde “Ulaşım haktır engellenemez” pankartı açıldı. “Ulaşım zammı geri alınsın” sloganının atıldığı eylemde yapılan açıklamada, emekçilerin maaşlarına bu kadar çok zam yapılmadığı bir dönemde, ulaşım zamlarının bütçeleri çok sarstığına dikkat çekildi.

Forumlar, tüm İzmir halkından zamlara karşı çıkmasını istedi. İzmir'de ulaşımın, temel bir hak olmaktan çıkarak çile haline geldiğini belirten forumlar, ulaşımın, herkesin eşit yararlanması gereken temel bir hak olduğunu söyledi. Açıklama şu sözlerle bitirildi: “Sağlıklı, güvenli ve zamanında kent içi ulaşım hakkımızı geri almak için, zamlara dur demek için herkesi yanımızda olmaya davet ediyoruz.”

Forumun talepleri şöyle:

1. Ulaşım, nefes almak kadar temel haktır. Ulaşımda yapılacak tüm düzenlemeler bir kaç bürokrat, bir kaç memurla değil, halkın katılımıyla, demokratik kitle örgütleri ve ilgili kurumlarla düzenli toplantılarla, yaşamın içinde onu kullanan ve sözün gerçek sahipleriyle belirlenmelidir.

2. Aktarma merkezlerine, ulaşım koordinasyon merkezinin başvuru noktası oluşturulmalıdır. Hareket memurları, şoförler burada olmalı, en önemlisi halkın sorunları ve sesi duyulmalıdır. İnsanlar Buca’da Eshot koordinasyon merkezi ya da aktarma merkezinden belediyeye ulaşmak zorunda kalmamalıdır. Halkın talepleri ve şikayetleri aktarma merkezlerine kurulacak bu başvuru merkezlerinde çözüme kavuşturulmalıdır.

3. Engelli, yaşlı, hamile, çocuklu gibi ulaşımda dezavantaj yaşayabilecek toplum kesimleri göz önünde bulundurularak seferler sıklaştırılmalıdır.

4. Özellikle büyük ilçeler arası tek hatla ulaşımı sağlayan 515, 330 gibi otobüs hatları geri gelmelidir.

5. Bornova’da bariz olarak eksikliği hissedilen eski 515 ve 330 no’lu hatlar sağlanan ilçelerin birbirlerine tek otobüsle ulaşımı ortadan kalmıştır. Özel araç ve servis trafiğini artıran bu süreçte, aktarma merkezleri arası seyahatte, beklenilen otobüsün hangi aktarma merkezine gittiği bilinmemekte, buraya nasıl ulaşılacağı bilinmemektedir. Bu durum kaos yaratmakta, daha kısa ulaşmak bir yana süreyi uzatmaktadır. İlçeler arası tek otobüsle ulaşım sağlanmalıdır. Çalışanlar, öğrenciler düşünülmelidir. 515 ve 330 geri konmalıdır. Şikayetler üzerine Bornova-Tınaztepe arasına konulan 390 no’lu ring hattı, akşam saat 18:00’dan sonra kullanılamamaktadır. Öğrencilerin bilim üretme uğraşı bir memur gibi saat 18:00’da bitmemektedir. Saat 19:00’da deneyi biten bir öğrenci, evine ne kadar sürede nasıl dönebilir? 390 no’lu hat, saat 18:00’dan sonra da hizmet vermelidir.

6. Ulaşımda yeni sistemin hayata geçmesinden sonra, özellikle Halkapınar aktarma merkezi başta olmak üzere, önemli aktarma merkezlerinde, özellikle sabah işe gidiş ve akşam iş çıkışı saatlerinde yaşanan yoğunluk insanca bir ulaşım hakkından vatandaşları mahrum bırakıyor. Balık istifi kavramını aşan sıkışık saatlerde bir merkezden değil, gerekli olduğunda sistemin her hattını kullanarak ulaşım sağlanmalıdır. Aktarma merkezlerinde yaşanan yoğunluğu önlemek adına halkın talepleri öğrenilmeli, acil olan her yerde İzban, metro, otobüs hatlarına ek seferler konulmalıdır.

7. Ulaşımdaki yeni düzenlemenin üzerinden aylar geçmesine rağmen yeni sistem konusunda bilgilendirme eksikleri vardır. Eshot internet sitesinde, aktarma merkezlerinde ve duraklarda, ulaşımla ilgili aydınlatıcı bilgiler yer almalıdır. Ayrıntılı aktarma hatları, bunlara bağlı güzergahlar, en kolay ulaşım hatları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmelidir.

8. Aktarma merkezleri kullanan genç, yaşlı ve en önemlisi kadınlar için güvenlik sorunu doğurmakta ve taciz zemini oluşturmaktadır. Aktarma merkezleri özellikle akşam geç vakitlerde daha güvenli hale getirilmelidir.

9. Petrol fiyatları ve buna bağlı ulaşım maliyetleri giderek düşerken, tabiri caizse yerlerde gezerken yapılan zam yersizdir. Yeni aktarma sisteminin maliyetleri 8 ayda yapılan toplam 2 zamla halktan mı çıkarılmak istenmektedir? Sosyal belediyeciliğin gereği, yapılanların maliyetini bu zamlarla halktan çıkartmak mıdır? Yılbaşından sonra yapılan zamlar derhal geri çekilmelidir.

10. Yüklematiklerde kentkarta en az 5 TL yükleme zorunluluğu geri çekilmelidir.”

Kızıl Bayrak / İzmir