DGB'den İstanbul’da yıl sonu etkinliği

Yıl değerlendirmesi yapan DGB, yeni yıla hazırlık kapsamında tartışmalar gerçekleştirdi. Bilgi yarışması, türkü ve marşlarla yapılan etkinlik sömestrde gerçekleştirilecek seminerlere çağrı yapılarak son buldu.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Aralık 2023
  • 10:30

Devrimci Gençlik Birliği İstanbul'da yıl sonu etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe İstanbul'un çeşitli üniversitelerinden üniversiteliler katıldı. Etkinlik hazırlanan ortak sofra ile başladı.

Sofranın ardından 2023 yılında yaşanan güncel gelişmeler, 6 Şubat depremi, dünyanın dört bir yanında süren emperyalist savaşlar, Filistin'de yaşanan soykırım saldırısı, Zeren Ertaş başta olmak üzere gençlik cephesinde yaşanan eylemli süreçler ve son olarak Boğaziçi'nde süren direniş üzerine bir sunum yapıldı. Sunumdan sonra etkinliğe katılan her üniversiteli söz aldı. Canlı bir tartışma gerçekleştirildi. Çoğunlukla 6 Şubat depreminin yarattığı yıkımın toplum üzerine etkisine değinildi. Deprem bölgesine giden üniversiteliler bölgeden gözlemlerini aktardı. Depremin ardından ortaya çıkan yıkımın hala sürdüğü sıklıkla vurgulandı. 2023 seçim süreci değerlendirildi. Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, barınma sorunu gibi sorunlarla işçi ve emekçilerin, gençlerin yaşamlarının her geçen gün daha da çekilmez hale geldiği ifade edildi. Gençlerin okurken çalışmak zorunda kalması, üniversiteden çok işyerine gittiği belirtildi.

Yurtlarda yaşanan Zeren Ertaş eylemlerine dair deneyimler paylaşıldı. KYK yurtlarında sorunların her geçen gün arttığı barıma sorununun başta nitelik sorunu ile olmak üzere kendini dayattığı ve buna karşı yeni direnişler potansiyelinin olduğu aktarıldı.

Dinci faşist AKP-MHP iktidarının toplumsal muhalefete, gençlere, işçi ve emekçilere, kadınlara dönük gerici baskı ve saldırılarını arttırdığı vurgulandı. Burjuvazinin yeri geldiğinde kendi yasalarını bile tanımadığı toplumsal muhalefete göz dağı vermek için hukuku kullandığına değinildi. Can Atalay Davası, Kobane ve Gezi Davaları ile hukukun bir sopa gibi kullanıldığına değinildi. Bunun karşısında sokaklarda mücadele etmenin, örgütlenme seferberliği başlatmanın önemi vurgulandı. Türkiye Devrimci Hareketi’nin moral değerleri ve ortaya koyduğu devrimci birikimin yol göstericiliği üzerine sohbetler edildi.

AKP iktidarının Filistin Direnişi’ne dönük iki yüzlü tutumu çokça tartışıldı. Bunun karşısında Filistin halkı ile eylemli dayanışmanın sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Söyleşinin son kısmında ise Boğaziçi Üniversitesi'nden DGB'liler Boğaziçi Üniversitesi'nde süren direnişi ve eylemlerin seyrini anlattı. Direnişe dair tartışmalar ve planlamalar yapıldı.

Devrimci Gençlik Birliği'nin sömestrde gerçekleştirmeyi düşündüğü seminerlerin duyurusu yapıldı.

Söyleşinin ardından Türkiye Devrimci Gençlik Hareketi tarihi ve güncel siyasal gelişmeler üzerine bilgi yarışması yapıldı. Bilgi yarışmasının ardından devrimci marşlar ve türküler söylenerek halaylarla etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul