Devrimci Gençlik Birliği'nin “Sömestr buluşmaları”nın ilk oturumu olan “Kapitalizmin krizi ve Greif işgalinin 10. yılı” Fuat Ercan ve BDSP temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.
11 Şubat Pazar günü yapılan buluşmada ilk olarak açılış konuşması yapıldı. Bir sonraki buluşma programının aktarıldığı konuşmada şunlar ifade edildi:
“Bizler içerisinde yaşadığımız bu çürümüş düzenden rahatsızlık duyan, düzenin değişmesi için mücadele eden, dünyayı değiştirmeye çalışan insanlarız. Ancak biliyoruz ki bu uzun erimli ve meşakatli bir yol. Bu yolda ideolojik-teorik tartışmalar gerçekleştirebilmeli, güncel siyasal süreçlere dair söz söyleyebilmeli ve ortak tartışmalar gerçekleştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”
Açılış konuşmasının ardından “AKP'li yıllarda kapitalizmin krizi” başlıklı sunumunu yapması üzerine söz Prof. Dr. Fuat Ercan'a bırakıldı. Ercan çeşitli görseller ve videolar ile desteklediği anlatımına “AKP'nin yarattığı kriz mi? Yoksa sistemin var ettiği krizler de AKP nerede duruyor diye mi bakmalıyız?” sorusu ile başladı. Sunumun devamında “Bir hareket işçi sınıfını görmüyorsa -bu kadın hareket, ekolojist hareketler, ulusal hareketler olabilir- başarısız olmaya mahkumdur” dedi. Sunumun devamında enflasyon, faiz, ücret, döviz, meta, emek, sömürü ve çürüme kavramları üzerine güncel durumlardan örnekler vererek anlatım gerçekleştirildi.
Fuat Ercan'ın sunumunun ardından BDSP temsilcisi “Sınıf hareketinin devrimci geleceği: Greif işgalinin 10. yılı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunum Greif işgalinin nasıl bir ön süreç ve talepler ile örüldüğüne ilişkin kısa bir anlatım ile başladı. Taşeronlaşmaya karşı örülen mücadele sürecine ayrıca değinildi. Sunumda sıkça işçi ve emekçilere sınıf bilinci taşımanın önemine vurgu yapıldı. Öncünün rolü ve müdahalesi ile sınıf hareketinin devrimleştirilmesinin önemi sıkça vurgulanan bir diğer anlatım başlığı oldu. Bu noktada Greif kriterleri şu şekilde aktarıldı:
1- Devrimci önderlik
2- İşçilerin taban birliği/işçi demokrasisi
3- Fiili meşru mücadele hattı/işçi sınıfının yasalarının esas alınması.
Yapılan sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Bu kısımda “kapitalizmde devlet” olgusuna dair tartışmalar gerçekleştirildi. Ayrıca yöneltilen bir soru üzerine Tekel Direnişi ile Greif direnişlerinin benzerlikleri ve ayrım noktaları tartışıldı.
Yapılan tartışmaların ardından buluşma 18 Şubat Greif İşgali'nin 10. yılı etkinliğine çağrı yapılarak sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul