DGB’den İstanbul’da 25 Kasım etkinliği

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul’da "Haklarına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Kadına yönelik şiddete, baskıya ve sömürüye karşı 25 Kasım'da mücadeleye!" şiarıyla etkinlik gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Kasım 2021
  • 21:00

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul’da 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün ön günlerinde gerçekleştirilen etkinlikte "Haklarına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Kadına yönelik şiddete, baskıya ve sömürüye karşı 25 Kasım'da mücadeleye!" çağrısı yükseltildi.

Etkinlikte ilk olarak 25 Kasım'ı yaratan Mirabel Kardeşler başta olmak üzere, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler adına saygı duruşunda duruldu. Ardından 25 Kasım'ın tarihsel anlam ve önemini anlatan ve mücadeleye çağıran sinevizyon izlendi.

Sinevizyonun ardından Devrimci Gençlik Birliği adına konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada, 25 Kasım'ın anlam ve önemi üzerinde durularak, kadına yönelik şiddetin kaynağında sömürü düzeninin olduğu ifade edildi. Şiddetin kaynağının doğru tespit edilmediği oranda, mücadelenin de doğru bir eksende sürdürülemeyeceği, böylelikle kadına yönelik şiddetin de ortadan kaldırılamayacağı vurgulandı. Dünden bugüne, tarih boyunca gerçekleşen mücadelelerin ön safında her zaman kadınların olduğu ifade edildi. Güncel olarak Boğaziçi Direnişi'nden, İstanbul Sözleşmesi eylemlerine, ırkçı katliamlardan hak gasplarına kadar gerçekleştirilen birçok eylemde kadınların en ön saflarda olduğu vurgulandı. Bugün de özellikle pandeminin yarattığı çok yönlü krizlerin en çok da işçi, emekçi kadınlara fatura edildiği ifade edildi. İş yerlerinde hakların gasp edilmesine karşı birçok fabrikada işçi direnişlerinin sürdüğü, bu direnişlerin öncülerinin de kadın işçiler olduğu söylendi. İşçilerin sürdürdüğü direnişlerin önemi üzerinde durularak, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sadece 8 Mart ve 25 Kasım gibi tarihsel mücadele günlerinde konu edilmemesi gerektiği ifade edildi. Konuşmanın devamında ise Dario Fo'nun "Uyanış" adlı tiyatrosu sergilendi.

Tiyatronun ardından "Yaşamak İstiyoruz" başlıklı genç, işçi ve göçmen kadınların sorunlarının anlatıldığı ses tiyatrosu gerçekleştirildi.

Etkinlikte "Unutmadık, unutturmayacağız!" şiarı ile katledilen kadınların, Mirabel kardeşlerin ve tarihten bugüne kadın direnişlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi sunuldu. Etkinlik, başta kadın sorunu olmak üzere yaşamın her alanında bir dizi sorunları yaratan kapitalizme karşı örgütlü mücadeleye çağrılması, 25 Kasım'da ve direniş alanlarında gerçekleştirilecek olan eylemlerin çağrısının yapılması ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul