Devrimci Gençlik Birliği İstanbul’da yaz dönemi boyunca sürdüreceği müzik atölyesinin ilk programını ve kitap atölyesinin ikinci oturumunu gerçekleştirdi.
Müzik atölyesinin ilk programında müziğin devrimci mücadelede ne için kullanıldığına dair konuşmalar yapıldı. Çağdaş halk müziği, özgün/protest müzik gibi çeşitli tanımlamalarla ifade edilen müzik alanındaki devrimci sanat faaliyetinin, siyasal coğrafyamızdaki tarihsel zeminleri ve dayandığı toplumsal katmanlar ifade edildi. İşçi sınıfının ekonomik/politik mücadelesinin ve yoksul köylülerin yaşadığı sorunların isyan niteliğinde söze ve ezgiye konu olduğu; köyden kente göçen emekçi kitlelerin yaşadıkları sefalete başkaldırılarının devrimci sanatı beslediği, aynı zamanda devrimci politik müdahaleden beslendiği gerçekliği ele alındı. Bugün devrimci sanatın dayanabileceği yegâne zeminin tek tutarlı devrimci sınıf olan işçi sınıfı hareketinin gelişim zemini olabileceği vurgulandı. Müzik atölyesi bir sonraki atölyenin programına dair yapılan planlamalarla sonlandırıldı.
***
Kitap okuma atölyesinin ikinci hafta programında “Ücret, Fiyat ve Kar” kitabının ikinci oturumu gerçekleştirildi ve kapitalizmin krizleri üzerine duruldu. Tartışmada asgari ücretin belirlenme amaç ve biçimleri, sermaye birikimi ve bunun dağıtımı, yükselen kârlar ve göreli düşen ücretler, emekçilerin alım gücünde sürekli azalmanın görülmesi ve bunların mevcut kapitalist düzenle olan bağlarına değinildi.
Tartışmaların devamında metanın değerini belirleyen faktörler, üretimin ve üretici güçlerin buradaki rolleri, sermayedarların kâr hırsının sebep-sonuçları ve iktisadi krizler üzerine konuşuldu.
“Ücret, Fiyat ve Kar” kitabındaki anlatıdan yola çıkarak günümüzdeki örnekler ve bağlamlarıyla birlikte kapitalizmin krizlerine dair tartışmalar yapıldı. Tartışma okuma atölyesinin bir sonraki programının planlanmasıyla sona erdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul