İzmir DGB’den yaz söyleşileri

DGB, İzmir’de bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü ve “Nasıl bir dünyada yaşıyoruz?”, “Dünyayı sarsan olaylar”, “Günümüz dünyası ve gençlik” başlıkları üzerinden planladığı yaz söyleşilerinin ilkini gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 20 Temmuz 2024
  • 15:37

İzmir’de Devrimci Gençlik Birliği bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü ve “Nasıl bir dünyada yaşıyoruz?”, “Dünyayı sarsan olaylar”, “Günümüz dünyası ve gençlik” başlıkları üzerinden planladığı yaz söyleşilerinin ilkini gerçekleştirdi. İzmir’in farklı üniversitelerinden gençlerin katıldığı söyleşide canlı ve verimli tartışmalar gerçekleştirildi.

Söyleşi kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. Söyleşilerin yaşadığımız dünyanın ve gençliğin sorunlarını tartışmak, yorumlamak ve ancak tüm bunları değiştirme iradesini güçlendirmek üzerinden ele almak hedefinde olduğu vurgulandı. Ardından “Nasıl bir dünyada yaşıyoruz?” başlıklı sunuma geçildi. Sunumda güncel dünya tablosu, emperyalist-kapitalist sistemin yaşadığı çok yönlü kriz ve bunalım süreçleri, bunun farklı coğrafyalarla birlikte ülkeye yansımaları özetlendi. Derinleşen emperyalist hegemonya mücadeleleri, bu mücadelenin tetiklediği savaş ve saldırganlık politikaları, dünyayı ve insanlığı tehdit eden toplu yıkım ihtimali tarihsel ve güncel örnekler üzerinden ifade edildi. Var olan tablonun kapitalist dünya düzenin işleyişi ve çelişkileri ekseninde ortaya çıktığı belirtilerek ekonomik/sosyal krizlerin, emperyalist kutuplaşmanın, bunun yol açtığı bölgesel savaşların arka planı irdelenmeye çalışıldı. Türkiye’nin içinde bulunduğu çok yönlü kriz atmosferinin genel süreçlerle bağının yanı sıra saray rejiminin etkileri üzerinde duruldu. Kapitalist dünya düzenini aşma ihtiyacının yakıcılığının arttığı belirtilerek, insanlığın ya toplu bir yok oluşa ya da sosyalist bir varoluşa gitmek gibi bir ikilemle karşı karşıya olduğunun altı çizildi. Kapitalist dünyanın artık insanlığa hiçbir şey veremeyeceği gerçeği ile dünya işçi sınıfı ve emekçilerinin, ezilen halklarının toplu yıkımı durdurabilmek için devrimci ayağa kalkışının zorunluluğu vurgulandı.

Sunumun ardından karşılıklı tartışmalara geçildi. Kapitalist ekonominin işleyişi, ekonomik kriz olgusu, NATO zirvesi, Türkiye’nin batı emperyalizmiyle ilişkileri, gelişen teknolojinin üretim süreçlerine yansıması, Endüstri 4.0 vb. başlıklarda süren tartışmaların ardından noktalandı.

Kızıl Bayrak / İzmir