Boğaziçi Üniversitesi’nde kulüpler boşaltılmak isteniyor

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenci kulüplerinin bulunduğu alanlar yurt yapılmak için boşaltılmak isteniyor. Karara tepki göstererek nöbet tutma eylemi gerçekleştiren öğrencilere ise özel güvenlik saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 18 Ağustos 2023
  • 16:06

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenci kulüpleri için nöbet tutan öğrencilere özel güvenlik saldırdı. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde atanmış yönetim, barınma krizini bahane ederek öğrenci kulüplerinin yerini yurt olarak kullanmak amacıyla merkezden taşıma kararı aldı.

Bunun barınma krizi için bir çözüm olmadığını söyleyen öğrenciler, kulüplerin taşınmasını engellemek için sabah saatlerinden itibaren kulüplerin yer aldığı 1'inci Erkek Güney Yurdu’nda toplanmaya başladı.

Kulüplerin taşınmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan öğrenciler, açıklama yaptı ve “Kulüpler yerinde, yerinde güzel” sloganı atıldı.

Öğrenciler, daha sonra sosyal medya üzerinden Güney Erkek Yurdu'nun önünde buluşmak üzere çağrı yaptı. 

Basın açıklamasını öğrenciler adına Ayça Zeynep Aslan okudu ve şunları dedi:

“Güçlendirme çalışmaları yapılmış, uçaksavarda bulunan D Blok lojmanın bu dönemlik yurt olarak kullanılmasını ve 7.8’lik depreme dayanıklı olduğunu belirtilen Superdorm’un güçlendirme çalışmasının ertelenmesini önerdik. Bu önerilerimizin hiçbiri hayata geçirilmediği gibi, yönetim açıkta kalan bini aşkın öğrenciye başka bir alternatif de sunmadı. Üstüne üstlük bu çözüm önerilerimizden herhangi biri gerçekleştirilecek olsa dahi kulüp odalarının taşınması kararından geri dönülmeyeceği söylendi.”

Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu tüzüğüne göre öğrenci kulüplerinin amacı öğrencilerin ders dışı sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek, geliştirmek, akademik ortama katkıda bulunmak ve üniversite tarafından sağlanan olanaklardan öğrencilerin eşit ve düzenli olarak yararlanmalarını sağlamaktır. Bu nedenle kulüp odaları ve kulüp faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlar öğrenciyi ve kampüs içi hayatı merkeze alan bir konumda olmalıdır. Kulüpler faaliyetlerini yürüttükleri Güney Kampüs’ün merkezi alanından uzaklaştırılmamalıdır.

Boğaziçi Üniversitesi etik ilkelerine göre, karardan doğrudan ya da dolaylı etkilenenlerin karar verme sürecine katkılarının sağlanması gerekir. Bu sebeple kulüpçüler bu konuda söz sahibi olmalıdır.

Okul yönetimi eski BÜMED yerleşkesini kulüplerin gönderdiği ihtiyaç formları doğrultusunda düzenlemeden ve gerekli önlemleri almadan kulüplerin taşınmasını gündeme bile getirmemelidir. Kulüplerin istek ve talepleri ciddiye alınmalıdır.”