BOUN’de okul öncesinde din eğitimi

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi okul öncesi eğitim biriminde “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi verilmesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ağustos 2023
  • 22:30

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi okul öncesi eğitim biriminde “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi verilmesine tepki gösterdi.

“Boğaziçi Üniversitesi okul öncesi eğitim biriminde neler oluyor?” denilen açıklamada 2,5 yıldır her bir noktası değişim ve dönüşüm içerisinde olan Boğaziçi Üniversitesinde, kreşin de bundan payını aldığı belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“1-6 yaş grubu çocukların eğitim gördüğü yuva birimimizde 20 Temmuz 2023 tarihinde yapılan tanıtım toplantısında bir takım fiziki ve eğitimsel anlamda değişikliklerin yapılacağı aktarıldı. Günde 2-3 defa kıyafet değiştiren 4-5 yaş çocuklarına tek tip üniforma getirileceği söylendi. Bu değişimlerden en önemlisi ise çocuklara ‘değerler eğitimi’ adı altında din eğitimi verileceğidir”

Verilecek din eğitiminin hak ihlali olduğu vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi:

“Ancak biliyoruz ki; erken çocukluk dönemi olarak adlandırdığımız 3-5 yaş aralığındaki çocukların gelişim özellikleri dikkate alındığında din eğitimi verilmesinin uygun olmadığı aşikârdır. Gelişim çağının başında ve somut düşünme evresinde bulunan çocuklar açısından din eğitimi söz konusu olduğunda, çocukların pedagojik olmaktan uzak ve korku temelli bir eğitimle karşı karşıya kaldıkları, soyut kavramları anlamalarında ve içselleştirmelerinde ise güçlük çektikleri anlamına gelir. Ayrıca çocukların bu şekilde özne olmaktan uzaklaştırılarak nesneleştirilmesi, yetişkinler tarafından kullanılması anlamına da gelebileceği için sakıncalı bulunmaktadır ve çocuk hakları açısından hak ihlalidir.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Boğaziçi Üniversitesi yönetimini, çocukların ve ilgili kamu personelinin haklarına aykırı uygulamalara son vermeye, kreş ve diğer sosyal haklar konusunda ilgili tarafların görüş ve önerileri ile hukuki ve bilimsel ilkeler çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz.”