Wuppertal ve Bochum’da Floyd’u anma eylemleri

Wuppertal ve Bochum’da Floyd’u anma eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mayıs 2021
  • 20:00

ABD’de polis tarafından katledilen George Floyd’un ölümünün birinci yıldönümü vesilesiyle, Wuppertal’de dün akşam bir anma eylemi düzenlendi. Wuppertal Rise Up ve Power of Colour’un “George Floyd anma –ırkçılığa ve polis şiddetine karşı” çağrısıyla örgütledikleri eylem, saat 18.00’da merkez tren istasyonu önünde bir mitingle başladı. Yürüyüşle devam eden eylem, Neumarkt’ta ara miting, tekrar yürüyüş ve Lousien Viertel’de üçüncü mitingle sonlandırıldı.

BİR-KAR, Revolutionärer Jugendbund, Kommunistischer Aufbau, Karawane, NWordStoppen Initiative, Filistin Dernegi, Red Anarsist Skean Heads, Extionsion Rebellion gibi örgütlerin de katılarak destek verdiği eyleme, yoğun yağmura rağmen çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir kitle katıldı.

Canlı ve coşkulu geçen mitingler ve yürüyüş boyunca, “No Justice No Peace”, “Sessizlik şiddettir”, “Polis katil olduğunda kimi çağıracaksın?”, “Eşit olana kadar özgürlük yok”, “Black Lives Matter” vb. dövizler taşındı. Sık sık “No Justice No Peace”, “Black Lives Matter”, “I can´t breath”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “A- Anti- Anti Capitalista”, “Bankaların ve tekellerin gücünü kırın” sloganları atıldı.

Mitinglerde düzenleyicilerin yanı sıra BİR-KAR, Karawane, Filistin Derneği ve RJ temsilcileri tarafından da ırkçılık ve polis şiddetinin, burjuva demokrasisinin, mültecilere yönelik saldırıların, Filistin’e yönelik İsrail saldırganlığının, Almanya’daki polis devleti yasalarının teşhir edildiği konuşmalar yapıldı. Siyah sanatçı Shelly Quest Neumarkt’ta müzik dinletisi sunarak ve kitleye ortak sloganlar attırarak eyleme destek verdi. Üçüncü miting yerinde konuşmalar devam ederken polislerin eylemden iki kişiyi sorgulamak için kenara çekmesi kitle tarafından tepkiyle karşılandı. Polisi teşhir eden ajitasyon konuşmaları yapıldı. Gençlerin bırakılması üzerine mitinge devam edildi. En son yapılan açık mikrofonun ardından eylem sona erdi.

Bochum’da RJ eylemi

Aynı gün George Floyd anması vesilesiyle ırkçılık ve polis şiddetine karşı eylem adreslerinden biri de Bochum’du. Buradaki eylem Revolutionärer Jugendbund tarafından düzenlendi.

Kötü hava konuşlarına rağmen neredeyse tümü gençlerden oluşan 150 kişinin katıldığı eylemin bir parçası olarak, şehir merkezinde coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Başlangıç yerinde, arada ve sonda miting düzeni alınarak konuşmalar yapıldı. Ayrıca ırkçılık kurbanı olan tüm insanlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Yapılan konuşmalarda George Floyd’un ölümünden sonra oluşan hareketin anlamı üzerinde duruldu. Dünyada ve özellikle Almanya’da polis tarafından öldürülen insanlar arasındaki bağlantı anlatıldı.

Programın dikkat çeken yanlarından biri konuşmacıların hepsinin genç kadınlardan olmasıydı. Kapanış konuşmasında örgütlenme çağrısı yapıldı ve kitle 29 Mayıs Cumartesi, saat 14.00’da Düsseldorf’ta düzenlenecek olan George Floyd eylemine davet edildi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal-Bochum