Şili’de Sebastian Pinera hükümeti, geçen ay yapılan seçimleri sol aday Gabriel Boric’in kazanmasının ardından alelacele ülkedeki lityum madenlerini özelleştirmeye çalışıyor.
Pinera hükümeti, bu ay sonlanacak ihale kapsamında 400 bin tonluk lityum çıkarılması planlanan rezervlerin 20 yıllığına sözleşmeyle kiralanacağını duyurdu. Avustralya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci lityum rezervine sahip olan ülkede hükümetin söz konusu girişimine karşı halk eylem yaptı. Merkez sol Demokrasi Partisi üyesi Raul Soto’nun ihale sürecinin durdurulması için mahkemeye yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından başkent Santiago’da eylemler düzenlendi.
Eylemlere destek veren Boric, “İki seçeneğimiz var: Ya lityumu çıkarmayız ya da bunu tüm Şililerin yararına kullanırız” şeklinde açıklama yaptı.
Şilili maden kapitalisti SQM ve ABD merkezli maden şirketi Albemarle’ın da aralarında yer aldığı beş firma, ihalede onlarca milyon dolarlık teklifler veren kuruluşlar. Pinera hükümeti, sözleşme kapsamında kiralanacak kaynakların ülkenin bilinen lityum rezervlerinin yüzde 4’üne denk geldiğini savunurken, ihaleyi kazanan şirketin madencilik çalışmaları sırasında katı çevre kurallarına uygun hareket edeceğini iddia etmişti.
Şili'de son 14 yılın en yüksek enflasyonu
Şili Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin enflasyon oranının 2021'de yüzde 7,2 olduğunu duyurdu. Bu oran, ülkede enflasyonun yüzde 7,8'e yükseldiği 2007'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.