Sadr destekçileri işgal ettikleri meclisten çekildi

Gösterinin hedefindeki Koordinasyon Çerçevesi'nin ise, bu baskından dolayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi başbakanlık adaylığından geri çekmeyeceği söyleniyor. Seçimler yaklaşınca çelişkilerin daha da artma ihtimali yüksek görünüyor. Zaten istikrarsız olan Irak'ın yeni olaylara sahne olması sürpriz olmayacaktır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Temmuz 2022
  • 19:45

Siyasi arenanın çok parçalı olduğu, 2003’teki Amerikan işgalinden sonra istikrarlı bir yönetimin kurulamadığı Irak’ta dün Sadr Hareketi mensupları meclis binasına baskın düzenledi.

Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda toplanan Sadr destekçileri, oradan Yeşil Bölge’ye giderek beton bariyerleri aştı. Ciddi bir engelle karşılaşmadan meclise giren grup, sloganlar atarak meclis binasında gösteri düzenledi. Bugün sabaha kadar mecliste kalan göstericiler, Sadr’ın yaptığı çağrı üzerine binayı boşalttılar.

Sadr Hareketi mensuplarının ciddi bir engelle karşılaşmadan meclisi işgal etmeleri, hükümetin bu olaya çanak tuttuğuna işaret ediyor. Zira demokratik/sosyal talepler için gösteri yapanlara saldıran kolluk kuvvetlerinin, Sadr Hareketi mensuplarına kayda değer bir engel çıkarmamasının tesadüf olmadığı belirtiliyor. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin, göstericilere seslenerek “kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini” isterken yumuşak bir üslup kullanması da dikkat çekti.

Bir aksama olmazsa Irak’ta önümüzdeki süreçte hem başbakan hem cumhurbaşkanı seçilecek. Başbakan el-Kazımi ile Mukteda es-Sadr’ın İran destekli olduğu söylenen Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’nin adaylığını engellemek istediği belirtiliyor. El-Kazımi başbakanlık koltuğunu bırakmak istemezken, yönetimde yer almaktan uzak duran Sadr Hareketi ise el-Kazımi’yi destekliyor.

Meclisi işgal eden yüzlerce kişiden oluştuğu belirtilen grubun eski başbakan Nuri el-Maliki’yi de hedef aldı. Göstericiler tarafından evi işgal edilmek istenen El-Maliki’nin olaydan sonra silah taşıdığı bir fotoğraf yayınlaması dikkat çekti.

Sadr Hareketi Meclis’te güçlü bir grubu olmasına rağmen hükümet içinde fiilen yer almıyor. Ancak el-Kazımi hükümetini destekleyen Sadr Hareketi, destekçilerini sokaklara çıkartarak bir tür güç gösterisi de yapıyor. Es-Sadr, daha önce de benzer taktiklere başvurmuştu.

Meclis işgalini bazı çevreler “kaos yaratma girişimi” olarak değerlendirdi. Sadr’ın ise, “Ben buradayım ve güçlüğüm. Hem mecliste gücüm var hem sokaklara çıkartabileceğim bir kitle desteğim var. Bunu gözeterek kararlar alın” mesajı vermek istediği belirtiliyor.

Gösterinin hedefindeki Koordinasyon Çerçevesi’nin ise, bu baskından dolayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi başbakanlık adaylığından geri çekmeyeceği söyleniyor. Seçimler yaklaşınca çelişkilerin daha da artma ihtimali yüksek görünüyor. Zaten istikrarsız olan Irak’ın yeni olaylara sahne olması sürpriz olmayacaktır.