Irak ve Federe Kürdistan’da Zaxo Katliamı protestoları

Türk sermaye devletinin Zaxo saldırısına karşı bölgede protestolar sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Temmuz 2022
  • 23:15

Türk sermaye devletinin Federe Kürdistan’ın Zaxo kentinde gerçekleştirdiği katliama dönük tepkiler, protesto eylemleri ve açıklamalarla sürüyor.

Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaxo kentine bağlı Perex köyündeki katliamın açığa çıkmasının ardından bölgedeki protestolar sürüyor.

Jinnews’te yer alan vize başvuru merkezlerinde çalışmalar durduruldu. Türk sermaye devletinin gerçekleştirdiği katliama karşı protestolar sürerken, Federe Kürdistan ve Irak’taki Türk Vize Başvuru Merkezleri, seyahat acentelerine bir sonraki duyuruya kadar faaliyetlerini askıya aldıklarını ve bu nedenle herhangi bir vize başvurusu işlemi yapmayacaklarını duyurdu. 

Bağdat

Katliamın ardından Türk devletinin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi büyükelçiliğin kapatılmasını talep etti. Dün geceden sabah saatlerine kadar Büyükelçilik önünden ayrılmayan kitle, büyüyerek eylemlerini sürdürüyor.

Diyala

Diyala’nın Xaneqin ilçesinde, Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliama karşı protestolarda AKP şefi Erdoğan’ın fotoğrafı ve Türk bayrağı yakıldı. ROJNEWS’in geçtiği habere göre Kürdistan Komünist Partisi (Hizba Şîu) ilçede yaptığı eylemde katliamı kınadı. Eylemde yapılan açıklamada, Türk devletinin Kürdistan’da halkların barışı ve bir arada yaşama iradesini yok etmek istediği vurgulandı.

İşgal Karşıtı Platform’dan katliam açıklaması

İşgal Karşıtı Platform, Irak Parlamentosu’nun Süleymaniye Ofisi’nde yaptığı açıklamada Türk hükümetine ordusunu Irak’tan çekmesi ve işgal saldırılarına son vermesi için baskı yapılmasını istedi. 

Parlamenter Soran Ömer ise Duhok’un yüzde 40’ının Türk ordusu ve istihbaratının kontrolünde olduğunu belirtti.

Açıklamayı İşgal Karşıtı Platform adına Platform Üyesi Bextiyar Mistefa okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerini, Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde bulunan konsolosluklarını resmi olarak özür dileme talebinde bulunmaya çağırıyoruz. Birleşmiş Milletler’e de sessiz kalmaması ve ciddi bir tavır göstermesi çağrısında bulunuyoruz.”

Irak Parlamentosu Yekgirtû Fraksiyonu Parlamenteri Musena Emin ise “Türkiye’nin bu eylemleri açıklamalarla durdurulamıyor, bunların karşısında pratik olarak durmalıyız. Çünkü işlediği bu suçlar insanlığa ve uluslararası hukuka aykırı suçlardır” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Komela Dadgeri Parlamenteri Soran Omer, Duhok topraklarının yüzde 40’ının askeri ve istihbari olarak Türkiye’nin kontrolünde olduğuna dikkat çekti. Soran şunları ifade etti:

Kürdistan Bölgesi’nde Türk ordusunun 30’dan fazla istihbarat ve askeri merkezi var. Kürdistan Bölgesi Hükümeti yurttaşlarının kanından Irak devletinden önce sorumludur. Buna rağmen bugüne kadar Türk saldırılarına karşı herhangi bir tepki göstermedi."