Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran Nisan ayı ortasında Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Rus Donanmasının giderek artan saldırgan davranışı, Karadeniz ve Azak Denizlerindeki Ukrayna altyapısını tehdit ediyor” demişti. Bu iddiasını aynı zamanda “Uluslararası sulardaki önemli ticaret yolları bloke edildi ve bölgedeki tüm ülkeler için ekonomik kayıplara neden oldu” sözleri ile tamamlamıştı.
Tagesschau.de’de yer alan habere göre, Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarından çekilmesine rağmen, Moskova Karadeniz’in bazı kısımlarını yabancı savaş gemilerine ve diğer devlet gemilerine Ekim ayı sonuna kadar kapatmaya devam edecek. Bu bölgelerin Kırım yarımadasının güneyinde ve ayrıca Kerç Boğazı yakınında yer aldığı, Karadeniz ile Azak Denizi arasındaki bağlantı noktaları olduğu ve büyük stratejik öneme sahip olduğu ileri sürülüyor. Örneğin Ukrayna, çelik ve tahıl ihracatı için bu geçidi kullanıyor. Ve Ukrayna’nın liman kenti Mariupol, Azak Denizi’nde bulunuyor.
Moskova’nın attığı bu adımlar ile Karadeniz ve Azak Denizi’nde hakimiyet kurmayı hedeflediği konusunda yorumlar yapılıyor. Rusya, filolarının hareket özgürlüğünü güvence altına almak ve Akdeniz bölgesinde güçlü bir varlığı olan NATO karşısındaki konumunu güçlendirmek istiyor.
Rusya, NATO tatbikatlarına karşı çıkıyor
ABD hükümeti, Rusya’nın Karadeniz’de deniz taşımacılığını kısmen kısıtlayan planlarını kınadı. Bir NATO sözcüsü ise bunu Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi. Rusya birliklerini Kırım’dan çekmesine rağmen bölgedeki istikrarsızlık devam ediyor. Rus savaş uzmanı Alexander Golz, Karadeniz’in bazı kısımlarının yabancı savaş gemilerine kapatılmasının “Avrupa savunucusu askeri tatbikatlarına karşı koymak amacıyla” yapıldığını ileri sürdü.
30 bin askerle askeri tatbikat
ABD silahlı kuvvetlerinin ve NATO ortaklarının yaklaşık 30 bin askerle yapmayı planladığı “Defender Europe 21” tatbikatı, son yılların en büyük askeri tatbikatlarından biridir. Bu tatbikatın diğer yerlerde olduğu gibi Karadeniz’de de gerçekleşeceği söyleniyor. Tatbikatın hazırlıkları başladı ve Haziran ayına kadar sürmesi bekleniyor. Alman silahlı kuvvetlerinin de içinde olduğu tatbikatı, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ülkesi için bir tehdit olarak görüyor. Schoigu, yaptığı açıklamada, “NATO, Avrupa’da Rusya karşıtı net bir odaklanma ile her yıl 40’a kadar büyük operasyonel eğitim etkinliği düzenliyor. Ve bu bahar, NATO son 30 yılın en iddialı tatbikatlarından birine sahip” dedi. Bu tatbikatla Amerikan birliklerinin Kuzey Amerika’dan Atlantik üzerinden Avrupa’ya nakledileceğini, Avrupa’daki birliklerin ise Rusya sınırlarında toplanacağını belirten Schoigu, “Ana kuvvetler Karadeniz ve Baltık bölgesinde yoğunlaşmıştır” dedi.
Putin Batı’yı uyardı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Ulusa Sesleniş” konuşmasında Batı’yı kırmızı çizgileri geçmemesi konusunda uyardı. Putin, herhangi bir karar vermek için yeterli sabrın, profesyonelliğin ve özgüvenin olduğunu söyledi ve “Ama umarım hiç kimse kırmızı çizgileri geçmeye cesaret edemez. Bu çizgiler nasıl görünecek - her özel durumda bunu kendimiz belirleyeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Öte yandan Rusya’nın da bu yıl daha büyük bir tatbikat gerçekleştirmeyi planladığı belirtiliyor. İsmi “Sapad 2021” olarak tanımlanan askeri tatbikat sonbaharda gerçekleşecek. Sonrasında ise Rus birliklerinin tekrar Ukrayna sınırına yerleştirileceği öngörülüyor. Karadeniz’in bazı kısımlarının kapalı tutulmasının en az bu tarihe kadar süreceği iddia ediliyor.