Revolutionärer Jugendbund (Avrupa DGB) son senelerde düzenlediği altı gençlik kampına bir yenisini daha ekledi. Bu sefer, diğerlerine göre farklı bir hedef saptandığı için, sonuçları da farklı oldu. Şimdiye kadar gençlik kampları, başta kolektif yaşam olmak üzere, devrimci bir atmosfer yaratmayı hedefliyordu. 26-30 Aralık tarihleri arasında daha dar bir bileşimle gerçekleşen birinci eğitim kampının odağında ise marksist-leninist dünya görüşünün içselleştirilmesi vardı. Başarıyla sonuçlanan beş günlük eğitim kampı tarihin, kapitalist sistemin, sosyalist devrimin ve komünizmin gençler tarafından çok daha iyi kavranmasını sağladı.
Politik seminerler ve ideolojik tartışmalar
Kampta ele alınan ilk büyük konu Sınıf Toplumlarının Tarihi ve Sosyalizm oldu. Wuppertal yerelinin ortak hazırladığı kapsamlı sunumda, ilkel komünal toplumundan günümüz dünyasına kadar sınıflı toplumlar ve sınıf mücadeleleri anlatıldı. Sınıflı toplumlardan önce insanların bugünkü gibi egoist olmamaları, kolektif ve doğayla barışık bir şekilde yaşamaları gibi temalar ilgi çekti. Devamında, bu yaşamı sonlandıran özel mülkiyetin rolü açıklandı. Sunumda kamp boyunca sürekli vurgulanan, üretici güçler ve üretim ilişkileri arasındaki belirleyici bağ anlatıldı. Sunumun en canlı bölümünü komünizm tartışması oluşturdu. Komünizmde yaşamın ve özellikle insanın nasıl olabileceği üzerine tartışmalar yürütüldü.
Kampın ikinci konusu Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm’di. Seminerde dünya görüşünün ve marksist felsefenin önemi açıklandı. Diyalektik materyalist bir dünya görüşü olmayan bir bireyin kapitalist sistemde nasıl kaybolduğu ve perspektifsiz kaldığı izah edildi. Marksizm-Leninizm’in insanın ve toplumlar tarihinin, bugünün ve özellikle yarının anlaşılmasını neden sağladığı, diyalektik ve tarihsel materyalizmin karakteristik özellikleri üzerinden anlatıldı. Dünyanın, toplumun, sınıfların ve insanlığın sürekli hareket, çelişkiler ve gelişmeyle ilerlediğini gösteren sunumda, kapitalist sistemin de ebedi bir şey olmadığı vurgulandı.
Devlet ve Devrim seminerinde devletin geçmişten beri işlevi ve devrim yolunda karşımıza çıkan zorunluluklar işlendi. Sınıfsız ve sömürüsüz bir toplum yaratmak için reformların yapılmasının, hükümetin oluşturulmasının veya sadece devletin ele geçirilmesinin yetmediğini ispatlayan tarihsel olaylara değinildi. Marx ve Engels’e kapitalist devletin neden parçalanması gerektiğini öğreten Paris Komünü deneyimi özetlendi. Daha yakın bir tarihte devrimci harekete acı bir ders veren, Salvador Allende şahsında Şili örneği üzerinde duruldu. Ayrıca komünistler ile anarşistler arasındaki farklılık ve sosyalizmde devlet gibi sorunlar irdelendi.
RJ’nin kitle çalışmasında önemli bir yeri olan ve sık sık tartışılan çevre sorunu kampın dördüncü ana konusuydu. Kapitalizm ve Çevre başlıklı seminerde, 4,6 milyar yaşında olan gezegenimizde kapitalist sistemin, birkaç yüzyılda doğayı nasıl talan ettiği gözler önüne serildi. Ardından piyasa ekonomisi sosyalist planlı ekonomiyle karşılaştırıldı. Özellikle burjuva iktisatçıların ve tarihçilerin planlı ekonomi hakkında yaydığı önyargılar üzerinde duruldu. Sovyetler Birliği deneyimini içeren canlı tartışmaların sonunda, insanın doğayla barışık bir şekilde yaşaması için sosyalizmin ve giderek de komünist bir dünyanın şart olduğu vurgulandı.
Her defasında bütün bir günü kapsayan bu dört ana konuda ek olarak okuma çalışmaları da yürütüldü. Lenin’in “Devlet ve Devrim” gibi eserlerinden bölümler incelenip, küçük gruplar halinde ayrıntılı bir şekilde tartışıldı. RJ kampına ilk defa katılanlar için de çok verimli gecen grup çalışmaları gençler tarafından büyük bir beğeni topladı.
Kolektivizm ve yoldaşlık
Her kampta olduğu gibi bu kez de kolektif bir hava oluşturuldu. Yemek ve temizlik görevleri üçerli gruplar halinde yerine getirildi. İşlerin kolaylaşması için grupların dışındaki gençler yine kendi inisiyatifleriyle yoldaşlarına yardıma koştular. Bu sayede görev dağılımında herhangi bir sorun veya gecikme yaşanmadı.
Bu senenin kamp komitesi bugüne kadar en başarılı komite örneğiydi. Dar bileşimin de avantajıyla istisnasız herkesin katıldığı kamp komitesinde, hep beraber günün değerlendirmesi yapıldı ve ertesi gün için ortak kararlar alındı. Gençlerin en küçüğünden büyüğüne kadar her fikir önemsendi.
Zor ve kapsamlı gecen seminerler arasında değişiklik olması için ırkçılık, eğitim sistemi vb. gibi güncel sorunlar hakkında serbest tartışmalar da yürütüldü. Bunların yanı sıra, RJ’nin Resistance yayın organı çalışmasına daha fazla gencin dahil olması için herkesin katıldığı yazı atölyesi düzenlendi. Kampta artık kültür haline gelen göl kenarında yürüyüşler yoldaşların en çok beğendiği kolektif aktivite oldu.
Eğitim kampı kolektif bir şekilde başarıyla tamamlandı. Ciddiye alınan sorumluluklardan çalışmaların canlı ve verimli geçmesine kadar tüm alanlarda her bireyin katkısı önemliydi. Son gün yapılan değerlendirmede gençler, eğitim kampında birçok şey öğrendiklerini dile getirdiler. Yerellerde ve özel hayatta da eğitimin sürdürülmesinin önemli olduğu söylendi. Hem daha geniş katılımlı yaz kamplarının hem de kışın yapılan eğitim kamplarının yapılması ortak bir istek olarak dile getirildi. Son olarak Ocak’ın 12’sinde Berlin’de düzenlenen LLL (Luxemburg-Liebknecht-Lenin) yürüyüşüne çağrı yapıldı.
Revolutionärer Jugendbund