RJ'den eğitim çalışması ve basın açıklaması

Revolutionärer Jugendbund paskalya tatilini iki günlük eğitim çalışmasıyla değerlendirdi. Ardından da emperyalist saldırganlığa ve savaşlara, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı Engels anmasına çağıran basın açıklaması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Nisan 2022
  • 08:00

Revolutionärer Jugendbund paskalya tatilini iki günlük eğitim çalışmasıyla değerlendirdi. Berlin, Dortmund, Duisburg, Essen, Düsseldorf, Wuppertal, Köln ve Frankfurt’tan gençlerin katılımıyla hafta sonu Wuppertal’da yürütülen çalışmada ideolojik-politik eğitim sorunu, Ukrayna’daki savaş ve ulusal sorun başlıkları ele alındı. Ayrıca ikinci gün, geçtiğimiz yaz Engels anmasının polis terörüyle engellenmesi ve eyleme katılanlar hakkında yürütülen soruşturma süreci konusunda bir de basın açıklaması eylemi düzenlendi.

Eğitim çalışmasının ilk gününde ele alınan konulardan ilki eğitim sorunuydu. Konuyla ilgili yapılan sunumda, yaşadığımız çağın egemen düzeni olan kapitalizmde eğitimin, temelde kapitalizmin ihtiyaçlarına, işleyişine ve dolayısıyla dünya görüşüne  dayandığı; insanların yaşamın tüm alanlarında ve her anında bu düzenin ideolojik, politik, kültürel, ahlaki kuşatması altında olduğu; bundan kurtulmanın tek yolunun devrimci pratikle iç içe ve onun ihtiyaçları çerçevesinde yürütülen devrimci eğitimden geçtiği dile getirildi. Günümüzün bilgiye erişimi geçmişle kıyaslanmayacak derecede kolaylaştıran internet çağı olarak anıldığı belirtilerek, bunun düzen tarafından yüzeysel bilgiyle yetinme ve bir cahilleştirme olanağına çevrilmesi örnekler üzerinden anlatıldı. Devrimci teori ve pratik ilişkisine değinilerek, devrimci bir dünya görüşünün önemi ve bu açıdan yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

Sonrasında ilk günün ikinci ve esas konusu olan Ukrayna krizine dair çalışmaya geçildi. Sorunun gelişimini ele alan ayrıntılı bir sunumun ardından, okuma grupları oluşturularak, konuyla ilgili seçilmiş temel ve güncel metinler okundu. Okumaların ardından, meselenin tüm yönleriyle anlaşılmasını sağlayan canlı tartışmalar yürütüldü.

İkinci günde marksist ulusal sorun teorisi ele alındı. Soruna dair özlü birkaç metnin okunmasından sonra, tarihsel ve güncel örnekler üzerinden verimli tartışmalar yürütüldü. Basın açıklaması eylemi arasından sonra, konuyla ilgili tartışmalar, yönetmenliğini Oliwer Stone’un yaptığı “Ukrayna Yanıyor” belgeseli izlenerek devam ettirildi.

Engels anmasının engellenmesi protesto edildi

Basın açıklaması ise saat 15.00’da Wuppertal Bahnhofplatz’ta düzenlendi. Hemen öncesinde aynı yerde Halk Cephesi de süresiz açlık grevinin 75. günündeki Sevcan Adıgüzel için stand açmıştı. Alana erkenden gidilerek bu eyleme de destek verildi. RJ’nin basın açıklaması eylemine ise BİR-KAR’lıların yanı sıra Halk Cephesi ve Partizan’dan birer temsilci katılarak dayanışmada bulundular.

Eylem, “Wuppertal polisi eylem hakkını engelliyor! Onların baskılarına karşı bizim direnişimiz” ozaliti ve kızıl bayraklar açılarak başlatıldı. “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Naziler katlediyor, devlet seyrediyor, NSU üç kişiden oluşmuyordu” gibi sloganların atıldığı eylemde, basın açıklaması öncesi ve sonrasında çevredekilere yönelik ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Çevredekilerin de ilgi gösterdiği açıklamada ve konuşmalarda, yaşanan olayla ilgili bilgiler verildikten sonra; polisin saldırıp gözaltı işlemi yaptığı devrimcilere dava açmaya hazırlandığı, ifade için gözdağı içeren ve birden fazla kez gönderilen mektuplarla baskı kurmaya çalıştığı; bunun bilinçli bir yıldırma politikası olduğu belirtildi. Bu saldırganlığın, başını polis şefi Patrick Görtecke’nin çektiği bir ekip tarafından genelde solculara ve yabancılara yönelik olarak sıklıkla uygulandığı, bu ırkçı ekibin bu tür vukuatlarıyla bilindiği ifade edildi. Anmaya yönelik engellemenin genelde demokratik hak ve özgürlüklerin gasp edilmesi politikasının bir parçası olduğu dile getirildi. Bu politikanın diğer yanında ise ırkçı-faşist grupları kollama ve palazlandırmanın yer aldığına işaret edildi.

Egemenlerin son yıllarda siyasal hak ve özgürlüklere yönelik saldırılarının, sistemin yaşadığı tıkanmadan ve yaygınlaşan kitle hareketlerinden bağımsız düşünülemeyeceği söylenerek, mücadeleyle kazanılan hakların kararlılıkla savunulacağı vurgulandı. Ağustos ayında yapılması planlanan Engels anmasının engellenmesine izin verilmeyeceği ve her koşulda yapılacağı açıklandı. Basın açıklaması eylemi, emperyalist saldırganlığa ve savaşlara, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı Engels anmasına çağrıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal