Fonderie de Bretagne’de Renault işçileri hakları ve gelecekleri için greve çıktı.
2020 yılında kriz bahanesiyle kapanmayla karşı karşıya kalan ve yeni alıcı arayışı içinde bulunan fabrika Renault tarafından 2022 yılında Calista yatırım fonuna satılmış, Calista ise yeni bir alıcı arayışına girmiş. Yıllardır belirsizliğini koruyan fabrika şimdi ise Alman sermaye grubu Private Assets'e yeniden satışı gündemde. Satışla birlikte çalışanların geleceğinin belirsizliğini de koruyor. Devlet, Renault ve alıcı şirket görüşmelerine etki ve baskı yaratabilmek, fabrikalarının kurtarıldığını görmek isteyen işçiler, CGT sendikası öncülüğünde 26 Kasım Salı günü saat 10.00 itibariyle 200 işçi greve çıktı. Fabrikanınotoparkında eylem gerçekleştiren işçiler Renault grubundan sorumluluklarını üstlenmesini ve önümüzdeki aylarda üretilecek parça hacimlerini teyit etmesini talep etti. Fabrikanın demiryolu, tarım veya savunma gibi otomobil dışındaki alanlarda da diğer sektörlere yönelik üretimlere geçişi sağlamak için yeterli kapasiteye sahip oldukları açıklandı.
İşçilerin eylemine grevci lastik teker fabrikası Michelin işçileri, bölgeden belediye başkanları ve bazı seçilmişlerde destek verdi. Fabrika önündeki eylemin ardından saat 13.30’da işçiler eylemlerine valilik önünde devam etti. 27 Kasım Çarşamba günü Renault, Devlet, alıcı şirket ve sendika temsilcileri Sanayi Bakanlığı'nda yeniden görüşeceği açıklandı.
Fonderie de Bretagne – Brötanya Döküm fabrikası Fransa'nın Brötanya bölgesi Lorient yakınlarında Morbihan Caudan'da 1966 yılında kurulmuş, başlıca Renault fabrikalarına otomobil yedek parçaları üretiyor. Sendika fabrikada 290 süresiz ve 20 süreli kontrat olmak üzere 310 işçinin çalıştığını açıkladı.
Kızıl Bayrak / Lorient