Peru’da “güzellik” yarışması kadına yönelik şiddeti konu aldı!

Mirabel Kardeşlerin anısına gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nün öncesinde Peru’da yaşanan bu olay tek şeyi kanıtlamaktadır: Kadını çok yönlü olarak ezen, sömüren, ikincil konuma iten, cinayetleri, tecavüzü ve şiddeti döne döne üreten bu sisteme karşı mücadele yükseltilmeden kadının özgürleşmesinin yolunun açılamayacağıdır. Ve kadınların kavga günlerinin içinin boşaltılmasına karşı 8 Martlar’da, 1 Mayıslar’da, 25 Kasımlar’da kızıl bayrakları ile alanlara çıkmasının bugün çok daha elzem olduğudur.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Kasım 2017
  • 17:29

Burjuva ikiyüzlülüğün yeni bir örneği

 

Kapitalist sistem kendi yarattığı yıkım için yine kendi araçları ile yas tutuyor. Cinayetin azmettiricisinin maktulün başında ağıt yakması artık kapitalist sistemin ritüellerinden biri oldu. Bu sistemin bataklığında üreyen hemen her türlü kirli sonuca karşı aynı taktik kullanılırken, bunların başında kadına yönelik şiddet geliyor. Katledilen, tecavüze uğrayan, şiddet gören her kadının faili olan sistem, kadınlar için “ağlamayı” da ihmal etmiyor. Özgecan cinayetinin ardından “üzgünüz” diyenler, Helin’in evinin yolunu tutanlar bu cinayetlerdeki sorumluluklarını ikiyüzlüce kapatmanın hesabındalar. Kapitalizmin riyakâr sözcülerinin bu hal ve hareketleri artık olağanlaştı. Ancak Peru’da yaşanan son olay bu sistemin ikiyüzlülükte sınır tanımadığını gösterdi. 

“Güzellik” yarışmaları: Bir taşta birkaç kuş!

Peru’da gerçekleşen “güzellik” yarışması üzerinden sistem bir taşta birkaç kuş birden vuruyor.

Kapitalist sistem kendisinden önceki sınıflı toplumlardan devraldığı kadının ezilmişliği ve aşağılanmasına yepyeni boyutlar kazandırdı. Kadın bedeninin metalaştırılması bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Gerici dinsel ideolojilerin de yardımıyla kadını erkeğin kölesi yapan bakışı döne döne üreten, emeğini azgınca sömürmek için kadının ikinci cins konumundan yararlanan bu sistem, öte yandan da reklam sektörü için kadın bedenini kullanarak kârlarını katlıyor. Erkeğin güç ve sahiplenme rolünü arttırarak onu insan sıfatından uzaklaştıran sistem, aynı olguyu kadınların cinsel kimlikleri üzerinden de besliyor. “Güzellik normu” üzerinden oluşan devasa bir sektör bugün kadınları esir almış durumda. İşçi ve emekçileri yozlaştıran medya araçları üzerinden, özellikle film ve dizilerde, sözde sanatçıların magazin programlarında ortaya konulan fiziksel normlara dayalı “güzellik”, kadının “insan” olma sıfatını arka plana atarak, “kadın” kimliğini ön plana çıkartıyor. “Güzellik yarışmaları” ile de bu algı alenen pompalanıyor. Kadın bedenini metalaştıran, kadını cinsel bir obje olarak sunan bu yarışmalar, belirledikleri “fiziksel güzellik ölçüleri” ile güzellik sektörüne yeni kurbanlar sunma işlevi görüyor. Bir gecede milyonlarca kişiyi ekran başına kilitleme özelliği ile de reyting alanında kârlı bir kapı durumunda. Tüm bu özellikleriyle kapitalist sistemin kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet üreten araçlarından biri. 1960’larda Amerika ve Avrupa’da revaçta olan, kadınların adeta “pazarlandığı” modern köle pazarları olan güzellik yarışmaları, günümüzde Latin Amerika ülkelerinde oldukça popüler. ABD’de yılda iki bin yarışma yapılıyor. Kadına yönelik şiddetin istatistiklerinin Latin Amerika ülkelerinde durmadan artan eğrisi de bir rastlantı değil.

Kadına yönelik şiddetle mücadele!

Basında “Feminist güzellik yarışması”, “Güzeller kadına şiddeti anlattı” gibi başlıklarla pazarlanan olayın dikkat çekici bir noktası, kadına şiddetin en yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri olan Peru’da gerçekleşmiş olması. Kadın bedeninin metalaştırılmasının simgelerinden biri olan güzellik yarışmasında yarışmacı kadınlar beden ölçüleri yerine Peru’daki kadına yönelik şiddetin istatistiklerini paylaştılar. 2014 yılında 3 bin 114 kadın insan kaçakçılığına, son dokuz yılda 2 bin 202 kadın ise kadın cinayetlerine kurban gitti. Huánuco şehrinde 13 bin kız çocuğu cinsel istismara maruz kaldı.

Yarışmanın organizatörlerinin “yaratıcılığı” oldukça yoğun bir ilgiye konu oldu. Hatta ülkede kadına yönelik şiddete karşı yapılacak yürüyüşe “güzeller”in öncülük edeceği ifade edildi.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin içinin boşaltılması ve bu can yakıcı sorunun popüler bir araca dönüştürülmesi kapitalist sistem için yeni olmadığı gibi Peru’da da ilk değil. Geçtiğimiz sene Ağustos ayında Peru’da kadına yönelik şiddete karşı gerçekleştirilen 150 bin kişinin katıldığı büyük yürüyüşe devlet başkanı ve eşi ile bakanlar ve milletvekilleri de katıldı. Bu devlet erkanından gelen açıklamalarda, şiddetin kaynağında erkeğin “maçoluğu” ve polislerin eğitimsizliğinin yattığı iddia edildi. Kapitalizmin kendisine yönelmesi gereken öfke, yine kapitalizmin sözcüleri tarafından erkekliğe ve eğitimsizliğe büküldü. Sonuç, artan kadın cinayetleri ve şiddet oldu. Görünen o ki, geçen sene devlet erkanı aracılığıyla yapılan “şov” bu sene “güzeller” aracılığıyla yapılıyor. Birinde kapitalizmin sözcüleri diğerinde ise onun kurbanları bu işi üstleniyor.

Kapitalist sistem kadınlara yönelik saldırılarını ekonomik, kültürel ve sosyal açılardan sürdürürken, bu saldırıların ideolojik ayaklarından birinin mücadele dinamiklerinin içini boşaltmak olduğu açık. Mirabel Kardeşlerin anısına gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nün öncesinde Peru’da yaşanan bu olay tek şeyi kanıtlamaktadır: Kadını çok yönlü olarak ezen, sömüren, ikincil konuma iten, cinayetleri, tecavüzü ve şiddeti döne döne üreten bu sisteme karşı mücadele yükseltilmeden kadının özgürleşmesinin yolunun açılamayacağıdır. Ve kadınların kavga günlerinin içinin boşaltılmasına karşı 8 Martlar’da, 1 Mayıslar’da, 25 Kasımlar’da kızıl bayrakları ile alanlara çıkmasının bugün çok daha elzem olduğudur.