Peru’da darbe karşıtı gösteriler devam ediyor

Peru’da gerçekleştirilen protestolarda iktidardaki Devlet Başkanı Boluarte’nin istifası, kongrenin feshedilmesi ve acilen yeni seçimlere gidilmesi talepleri öne çıkıyor. Yeni bir anayasanın oluşturulması ve buna uygun bir meclisin kurulması öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Şubat 2023
  • 16:50

Peru'da Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun Amerikancı bir darbe ile devrilmesinin ardından başlayan ve tüm ülkeye yayılan protestolar devam ederken, başkent Lima’da da protestolar sürüyor. Son olarak 31 Ocak günü başkent sokaklarında Peru İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Confederación General de Trabajadores del Perú) tarafından yapılan çağrı üzerine kitlesel bir gösteri gerçekleştirildi.

Anketlere göre 33 milyonluk ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı Lima ve çevresinde emekçi halkın yüzde 40’ı eylemleri destekliyor. Protestoların özellikle 4 Ocak'ta yeniden başlamasından bu yana eylemlerin odak noktası da olan ülkenin güneyinde, yerli halkın ve yoksul emekçilerin yaşadığı kırsal bölgelerde darbe karşıtı eylemlere desteğin yüzde 60’ın üzerinde olduğu belirtiliyor.

Protestoların başladığı günden bu yana güney bölgelerinde günlük hayatı da etkileyen yol ablukaları yaşanıyor. Puno ve Cusco'daki havalimanlarını ablukaya alma sırasında polis ve protestocular arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Protesto gösterilerinde 21 Aralık'ta 34 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından ocak ayında eylemlerin yeniden başlamasıyla yaşamlarını yitiren gösterici sayısı 65’e yükseldi.

Sendikalar, sol partiler ve özellikle güneydeki yerli örgütler protestoları destekliyor. Protestolarda hala hapiste bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun derhal serbest bırakılması talebi öne çıkmakla birlikte, artık eylemlerde merkezi bir rol oynamıyor. Protestolarda iktidardaki Devlet Başkanı Boluarte’nin istifası, kongrenin feshedilmesi ve acilen yeni seçimlere gidilmesi talepleri öne çıkıyor. Yeni bir anayasanın oluşturulması ve buna uygun bir meclisin kurulması öne çıkan talepler arasında yer alıyor.