Paris’te katledilenler için uğurlama töreni

2. Paris Katliamı'nda hayatını kaybedenler defnedilecekleri memleketlerine kitlesel törenle uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Ocak 2023
  • 09:30

23 Aralık'ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde katledilenler için uğurlama töreni gerçekleştirildi. Paris'in çevre banliyölerinden Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçi ve emekçilerin yoğun yaşadığı Villers-le-Belle'deki törene binlerce kişi katıldı. 3 Ocak günü gerçekleştirilen kitlesel törenle Evin Goyi’nin cenazesi Başur'a, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın cenazesi de Bakur'a uğurlandı.

12.00'deki tören için Avrupa’nın birçok bölgesinden gelenler oldu. Salonun çevresindeki otoparklarda yüzlerce araç birikti. Fransa dışında en yoğun katılım Almanya'dan gerçekleşti. İngiltere'nin Londra kentinden yola çıkan 5 kişi İngiliz polisi tarafından gözaltına alınarak törene katılımı engellendi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kürt sanatçı Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve yurtsever bir emekçi olan Abdurrahman Kızıl memleketlerine binlerce kişinin sloganları eşliğinde gönderildi.

Tören alanı PKK ve Abdullah Öcalan flamalarıyla donatıldı. Anma programından çok önce salon dolduğu için gelenler cenazelerin alınması için bekletildi. Ardından salonun arkasındaki geniş meydana geçildi. Evin Goyî'nin cenazesi PKK bayrağına sarılırken Perwer ve Kızıl'ın tabutları da kızıl, sarı ve yeşil bayraklarla örtüldü. Perwer'in tabutuna bağlaması bırakıldı. Salona 10 yıl önce katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in de fotoğrafları asıldı. Binlerce kişi ne salona ne arkadaki meydana sığdı. Kurulan sahne ve ses sistemi ile dışardan da program takip edildi.

Uğurlama töreni saygı duruşu ile başladı. Ardından Kürt hareketi temsilcileri konuşmalar yaptılar. Fransa Kürt Demokratik Toplum Konfederasyonu (CDK-F) adına eşbaşkanlar Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Besime Konca, Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) adına Xelil Xemgin, Kurdistan Özgür Yaşam Hareketi (Tevgera Azadi) sözcüsü Tara Hüseyin ve katledilenlerin aileleri konuşmalar gerçekleştirdi.

Konuşmaların hepsinde, Türk sermaye devletinin Kürt halkına yönelik saldırganlığına ve Fransa devletinin sorumluluğuna işaret edildi. Sakinelerin suikastıyla bugünkü faşist saldırı arasındaki bağ neredeyse tüm konuşmalarda vurgulandı. “Mir Perver'in şarkılarını, ezgilerini her yerde yükselteceğiz!” diyen Xemgin, “Bütün dünyada yükselen 'Jin jiyan azadi' ittifakını büyüteceğiz!” diyen Konca ve “Bizleri ne kadar katletseler de diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz!” diyen Kartal, yaptıkları konuşmalarda mücadelenin devam edeceğini vurguladılar.

Uğurlama törenininde Villiers Le Bel'in Belediye Başkan Yardımcısı ve Sarcelles Belediye Başkanı da konuştular. Fransa'daki Kürtlere yönelik saldırıdan duydukları üzüntüyü ve Kürt halkıyla dayanışma mesajlarını paylaştılar. Etkinlikte Mitterand Vakfı temsilcisi de bir konuşma gerçekleştirildi.

Uğurlama töreninin devamında Evîn Goyî'nin yaptığı bir konuşmadan derlenen sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinliğe katılanlar katledilenlerin tabutuna karanfiller bıraktılar. Cenaze araçlarına kadar oluşturulan koridordan binlerce kişinin eşliğinde naaşlar taşınarak tören tamamlandı. 

Anma boyunca “Şehit Namırın!/Şehitler ölümsüzdür!” sloganları susmadı. Kitledeki coşku ve öfke hüzünden daha yoğundu. 7 Ocak'ta Sakinelerin 10. ölüm yıldönümünde kitlesel anma eylemi çağrısıyla uğurlama töreni bitirildi.

ACTİT, ADHK, AGEB, ATİK, PDD, Odak, TİKB, DHP ve BİR-KAR da anma törenine katılarak destek verdi. Fransa solundan sadece PCF'in bir flaması olması dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Paris