Paris’te katledilenler defnedildi

Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda katledilen Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl kitlesel törenle uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ocak 2023
  • 17:50

Paris’te 23 Aralık’ta gerçekleştirilen ırkçı saldırıda katledilen Emine Kara (Evin Goyi), Mir Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl’ın cenazesi memleketlerine ulaştı. Cenazeler memleketlerinde düzenlenen tören ile uğurlandı.

Yeni Yaşa Gazetesi’nde yer alan habere göre cenazeler bugün Muş, Kars ve Kandil’de defnedildi.

Emine Kara’nın cenazesi Süleymaniye Uluslararası Havalimanından alınarak Ehmed Heci Eli Camii’ne götürüldü. Burada dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Kandil Şehitliğine doğru uğurlandı.

Cenaze için düzenlenen törende bir araya gelen Maxmurlu kadınlar, Emine Kara için ağıtlar yaktı. Cenazesi başında “jin jiyan azadî” sloganları da atıldı.

Abdurrahman Kızıl ise memleketi Kars’ın Kağızman ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri ve Kızıl’ın ailesinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi, Kızıl’ın cenazesini Harakani Havaalanı’nda karşıladı.

Kayyım yönetimindeki Kars Belediyesi, aileye cenaze nakil aracı vermedi. Bunun üzerine HDP yönetimindeki Panos Belediyesi’ne ait ambulans havaalanına getirildi. Ancak polisler, resmi evrakları gerekçe göstererek, cenazenin ambulansla taşınmasını da engelledi. Kızıl’ın cenazesi, arkası kapalı bir kamyonetle havaalanından çıkarıldı. Cenaze, daha sonra yüzlerce araçlık konvoy ile ilçeye bağlı Qeregûnî köyüne doğru yola çıkarıldı.

Mîr Perwer’in (Mehmet Şirin Aydın) cenazesi için ise Muş’a getirildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve ailesi tarafından Mûş Havalimanı’ndan alınan cenaze, konvoyla defnedileceği Ewran köyüne (Yeşilova) götürülmek istendi. Ancak havalimanında bekleyen polis, cenazeyi önce kitleden kaçırdı, ardından cenaze ile birlikte başka bir güzergahı kullanarak köye doğru yola çıktı.

Öte yandan kitlenin köye girişi jandarma tarafından engellenirken, polislerin cenaze ile birlikte köye gitmek için kullandığı yol da askerler tarafından kapatıldı. Kitle ise başka bir yoldan köye ulaşmaya çalıştı.