Paris’te 23 Aralık’ta Ahmet Kaya Kültür Merkezi ile Kürt esnaflara yönelik gerçekleştirilen, biri kadın üç kişinin katledildiği katlaima karşı öfke ve tepkiler devam ediyor.
Paris’te dördüncü günde adalet nöbeti sürerken, Almanya’nın bir dizi kentinde eylemler yapıldı.
Roboski'den Paris'e adalet arayışı!
Paris’te katliamın ardından geçen 4. günde de Ahmet Kaya Kültür Derneği'nde adalet nöbeti sürüyor. Kürt Demokratik Konfederasyonu Fransa (CDK-F) Ahmet Kaya Kültür Merkezi'nde bilgilendirme için bir toplantı düzenledi. Kültür Merkezi'nde katliamdan beri adalet nöbeti de devam ediyor. Salı günü hem nöbet sürecine dair hem de gelişmelere ilişkin açıklamalar yapıldı. Toplantının başında eylemler, saldırılar, polisin ve devletin tutumu, katliam analiz edildi. Kürtçe ve Türkçe olarak iki ayrı konuşmayla bu eylemlerin etkisiyle “deli” ilan edilen katilin tekrar gözaltına alınıp tutuklandığı vurgulandı. Ardından şehit ailelerinin sabah saatlerinde yakınlarını teşhis ettiği, savcılığın resmi işlemler bittikten sonra naaşları teslim edeceği ama işlemlerin ise ne zamana biteceğinin belli olmadığı aktarıldı.
Açıklamada ayrıca saldırının politik bir saldırı olduğu, basit bir ırkçı saldırı olmadığı ve bu yalanlara Kürt halkının inanmayacağı vurgulandı. Katliamın arkasında Türkiye devletinin olduğu, Fransa’nın, NATO’nun ve ABD’nin Kürt halkının sabrını zorlamamaları gerektiği, kayıtsız kalınırsa öfkelerinin sonuçlarına maruz kalacaklarının altı çizildi. Kürdistan'ın tüm bölgelerindeki savaş konseptinin Avrupa'ya da taşınmak istendiğine dikkat çekildi. Gerillaya kimyasal silahlarla saldırılmasına, Rojava'yı işgal politikalarına sessiz kalınmasına dikkat çekilerek bunun bir parçası olarak Avrupa'da da suikastleri devreye soktukları söylendi.
Açıklamanın devamında katilin önce akıl hastanesine götürülüp bir gün içinde geri cezaevine götürülme kararının alınmasının katliam gününden beri gerçekleştirilen eylemler sayesinde olduğunun altı çizildi.
Son olarak Roboski Katliamı’nın da yıldönümü olduğu hatırlatılarak Roboski Katliamı’nda katledinlenler, 23 Aralık’ta katledilenler şahsında tüm halkı şehitlere sahip çıkma çağrısıyla toplantı sonlandırıldı.
Aileler ve Ahmet Kaya Kültür Merkezi yönetimi (CDK-F) davanın ırkçı cinayet üzerinden açılmasına karşı itirazda bulunup terör soruşturması açılması için davacı oldular. Katliamın politik ve organize olduğunu ve buna göre soruşturulması gerektiğini belirttiler.
Paris katliamına karsı adalet arayışı için devlet yetkilileriyle naaşların verilmesi için bir görüşme gerçekleştirilecek. Ayrıca Fransa Adalet Bakanlığı önünde bir miting gerçekleştirilecek.
Frankfurt’ta Paris katliamı protestosu!
Frankfurt’ta biri katliamın gerçekleştiği gün, diğeri de Cumartesi günü yapılan protestolardan sonra, 27 Aralık Salı günü de bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Aynı gün Frankfurt’un yanı sıra Almanya’nın bir dizi başka kentinde de eş zamanlı eylemler gerçekleştirildi.
Frankfurt’taki eylem saat 18.00’de kent merkezindeki Konstablerwache Meydanı’nda başladı. Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK) tarafından çağrısı yapılan eyleme aralarında Bir-Kar’ın da bulunduğu birçok Türkiyeli kurum ile bazı yerli örgütler katılarak destek verdi.
Eylemde taşınan pankartlarda, Paris’te gerçekleştirilen ırkçı katliamın sorumlusunun AKP-Erdoğan terör rejimi olduğunu belirten şiarlar yer aldı. Yanı sıra katliamın tüm yönleriyle aydınlatılmasını talep eden Almanca pankartlar da taşındı.
Eylemde, katılan kurumlar adına çeşitli konuşmalar yapıldı.
Konuşmalarda, başta Fransa olmak üzere AB emperyalistlerinin Kürt örgütlerine baskı yaparak faaliyetlerini kısıtladıkları; fakat Türk istihbaratı ile kimi gerici kurumların faaliyetlerine son derece müsammalı yaklaştıkları ifade edildi. İzlenen bu gerici politikalardan dolayı gerçekleştirilen katliamlarda Türk MİT’i kadar, bu politikaların sahibi AB devletlerinin de suç ortağı oldukları vurgulandı. Bu açıdan yaşanan saldırı ve katliamların asla tesadüf ya da münferit olmadığı belirtildi.
Polis ilk önce saatin geç olduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin vermezken, yapılan görüşmelerin ardından kısa bir mesafede de olsa yürümeye izin verildi. Yürüyüş, oldukça coşkulu ve öfkeli sloganlarla, insanların kalabalık olduğu bir güzergahta geçekleşti. Eylemlerin önümüzdeki günlerde devam edeceği çağrısı yapıldıktan sonra yürüyüş Hauptwache’de sonlandırıldı.
Düsseldorf’da Paris’deki katliama karşı protesto
Düsseldorf’da Kürt örgütleri tarafından eylem gerçekleştirildi. Eylem Hauptbahnhof’da saygı duruşuyla başladı. Öldürülen Kürt sanatçısı Mîr Perwer’in müziği çalındı. Ardından Fransız konsolosluğuna yüründü. Yürüyüş boyunca “Şehid namirin”, “Jin, Jîyan, Azadî” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları durmadı.
Yüzlerce kişinin katıldığı ve coşkulu geçen eyleme Bir-Kar taraftarları da katılıp destek sundu. Eylem sırasında Bozkurt işareti yapan ve “teröristler” diye bağıran Türk faşistlerin provokasyonuna uğrandı. O an yürüyüş katılımcılarından bir kişi polis tarafından gözaltına alındı.
Kızıl Bayrak / Paris, Frankfurt, Düsseldorf