Paris Katliamı’nın 10. yılında…

Paris’te katliamlara karşı kitlesel tepki

Paris Katliamı’nın 10. yılında ve yaşanan 2. Kürt katliamının ardından kitlesel mitingle on binler faşist saldırılara tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ocak 2023
  • 08:00

Fransa Kürt Demokratik Konfederasyonu (CDK-F) çağrısıyla Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesinin 10. yıldönümünde miting düzenlendi. Mitingte, 23 Aralık 2022’de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın katillerinin açığa çıkarılması ve dava dosyalarındaki gizlilik kararının kaldırılması istenildi. Yaklaşık 30 bin Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen işçi ve emekçinin katıldığı miting için saat: 10.00'da Gare du Nord'da buluşuldu ve saat 12.00'ye doğru Republique Meydanı'na doğru yürüyüş başladı.

Republique Meydanı'ndan güçlü bir mesaj

Yürüyüş ardından meydanda toplanıldı. Saygı duruşunun yapıldığı eylemde on binler Sakineler ve  Evîn'ler şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini selamladı. Ardından eylem çağrıcısı kurumlar adına açılış konuşmaları yapıldı.

CDK-F Eşbaşkanı Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez konuştu. Ülmez  şunları dedi:

“Siz bugün bu yürüyüşe ve mitinge katılımınızla hiçbir barbar gücün Kurdistan özgürlük mücadelesinin önünde duramayacağını gösterdiniz.”

CDK-F adına Kürtçe konuşmalarını CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat'ın Fransızca konuşması takip etti. Kurum temsilcilerinin ardından suikast saldırılarında katledilen şehitlerin ailelerine söz verildi.

Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız  “Hepiniz Sakine’nin ailesisiniz” diyerek kitleyi selamladı.

Evîn Goyî’nin kuzeni Zeynep Kara ise şunları ifade etti:

Burada görüşecektik ancak sabahtan onu göremedim. Her ne kadar üzgün olsak da onun anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Acımız büyük, yüreğimiz kanıyor. Türk devleti ve ortakları ne kadar bizi öldürmeye çalışsa da, yok etmek istese de asla onun önünde diz çökmeyeceğiz.

Abdurrahman Kızıl’ın ailesi adına konuşan Cemal Turan, Mir Perwer’in ailesi adına konuşan Musa Alan da eylemde söz aldı. Musa Alan, Mir Perwer’in yazdığı bir stranını miting alanında okudu.

TJK-E adına ise Cemile Renkliçay söz aldı. KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da bir konuşma gerçekleştirdi. KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ile Kürt temsilcilerinin konuşmaları ile katliamların hesabını sorma çağrısı yapıldı.

“Bu katliam sadece Kürtlere değil”

Fransızlar adına ilk konuşmayı 2 katliamın da yaşandığı bölge olan Paris'in 10. Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard yaptı. Cordebard şunları ifade etti:

9 Ocak ve 23 Aralık Katliamları aydınlatılsın ve adalet sağlansın. Adalet ve aydınlatma için gerekli işlemler yapılmalı. Bu katliam sadece Kürtlere değil, Paris’e, Paris ve tüm Fransa halkına yapıldı. Size söylemek isterim ki Kürtlere borcumuz var. Kürtlerle kardeşiz. Demokrasi ve özgürlük için DAİŞ’e karşı Kürtler mücadele etti.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun yardımcısı Jacques Martial, La France Insoummise (LFI) Partisi'nden Mathilde Panot, Fransa Sol Partisi Ulusal Sekreteri Jocelyne Dubois, Fransız Komünist Partisi Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, Komünist Parti Senatörü Laurence Cohen, Fransız Ulusal Kadın Kolektifi adına Suzy Rojthman ile Bağımsız Cumhuriyetçiler Temsilcisi, Feminist Kız Kardeşler, Özgürlükçü Komünistler (UCL) ile Fransız solu adına konuşmalar yapıldı. Türkiyeli sol güçlerden de SKB, DGB temsilcisi konuşma gerçekleştirdi.

Kürt sanatçılar Hozan Comert, Nûarîn ve Diyar Mehrovi stranlar söyleyerek mitingde yer aldı. Uzun konuşmalarla miting programı saat: 16.00 sularında tamamlandı.

Eylemde 10 yıl önce katledilenlerin resmi olan mor flamalar ile PKK bayrakları taşındı. 23 Aralık'ta katledilen Evîn Goyî, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl da unutulmadı. 23 Aralık şehitlerinin resimleri de taşındı. Kadınların yoğun katılımının gözlemlendiği eylemde en önde Fransızca “9 Ocak'tan 10 yıl sonra Türk devleti Paris'te yine 3 Kürdü katletti!” pankartı taşındı. “Sara Rojbîn Ronahî!", "Jin, jiyan, azadî!”, “Bijî berxwedana gerîla!”, “Şehîd namirin!” ve “Terörist Erdoğan!” sloganları sıklıkla atıldı.

***

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu da yürüyüş için kortejde yerini aldı. Fransızca “Kürt halkına özgürlük! Kahrolsun sömürgecilik!” pankartının ardından BİR-KAR ve TKİP flamaları ile kızıl bir kortej oluşturuldu.

Uluslararası İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu'nun (Platforme Internationale des Travailleurs) Paris'teki girişimi de kendi flamalarını açtı. PİT'li emekçi kadınlar “Kadın, yaşam, özgürlük!” sloganını Kürtçe ve Fransızca sıklıkla kitleye attırdı.

BİR-KAR'ın 2. Paris Katliamı açıklamasının Fransızca ve Türkçesi hem alandaki kitleye hem de eylem alanının çevresindeki Fransızlara dağıtıldı. Yüzlerce bildiri dağıtımı sırasında hem Kürt göçmen işçilerle hem Fransızlarla faşist saldırılara karşı örgütlü mücadele üzerine sohbetler edildi. BİR-KAR kortejinde “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, Fransızca “A bas fasciste regime en Turquie!”, “Femme, Vie, Liberte!” ve Kürtçe “Bıji bratiya gelan!” sloganları sıklıkla atıldı. BİR-KAR'ın canlı kortejini Kürt göçmen işçi ve emekçiler de sahiplendi.

MLKP ve TKP-ML pankart açtı. TİKB, Odak, PDD, DHP, MKP katılan örgütler olarak eylemde yerlerini aldılar.

MLKP kortejinde Rojava'da katledilen Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu'nun da resimleri taşındı.

Fransız sol güçleri açısından da eyleme katılım çok sınırlı kaldı. Fransız Komünist Partisi'nden UCL'e, Jeunes Maoists'lerden NPA'ya, CNT'den birçok örgüt katılım gösterse de hiçbirinin katılımı 20 kişiyi aşmadı. Almanya'dan KA grubu da eyleme flamalarıyla gelerek enternasyonal dayanışma mesajı verdiler. Fransız sendikalarından Solidaires anlamlı bir işçi katılımı gösterirken CGT de sembolik varlık gösterenlerdendi.

Kızıl Bayrak / Paris