TJA'dan kadına yönelik şiddet raporu

TJA DBP'nin Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında kadına yönelik şiddete ilişkin bölge kentlerini kapsayan saha araştırması raporunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Kasım 2021
  • 20:06

Tevgera Jinên Azad (TJA), Bölge kentlerinde kadınlara yönelik şiddete ilişkin bir yıllık saha araştırması yaparak  hazırladığı raporu açıkladı. TJA raporu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi'nin Diyarbakır’daki Danışma Bürosunda düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Açıklamada raporu TJA aktivisti Dilan Güvenç okudu.

Raporu hazırlarken yaptıkları 1 yıllık saha gözleminde özel savaş uygulamalarına sıklıkla tanık olduklarını vurgulayan Güvenç kayyım atama saldırısına değinerek şunları söyledi:

"Kayyımlar aracılığı ile kadın özgürlükçü yerel yönetim anlayışının hedef alınması, eşbaşkanlığın kriminalize edilmesi, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçilmesi bu politikaların sadece birkaçı olarak hayata geçirildi. Bu coğrafyada yaşayan bütün kadınları etkileyen bu kararların yanı sıra devam eden savaş ve tecrit gerçekliği, neredeyse her politikada olduğu gibi kadın politikasında da Kürdistan coğrafyasını ayrı bir muameleye tabii tutuldu, tutulmaya devam ediyor."

Hapishanelerde derinleşen tecridin kadına şiddet olarak yansıdığını belirten Güvenç yargının da şiddet uygulayanları koruduğu cezasızlık zırhıyla şiddeti arttırdığını ifade etti.

Bölgede yılın ilk 9 ayında 64 kadının katledildiğini belirten Güvenç şunları vurguladı:

“Bunlardan 17’sinin faili belli iken, 47’si ise şüpheli şekilde katledildi. 321 kadın hayatındaki herhangi bir otorite (baba, eş, sevgili, erkek kardeş, tanımadığı erkek, akraba) tarafından şiddet maruz kaldı. Yine 9 kadın tecavüze uğrarken, 12 kadın ise tacize maruz kaldı.”

2020’de Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu’na başvuran 75 kadından 45’inin Kürt olduğu belirtilen raporda, suçu işleyenler ise şöyle sıralandı: Polis: 49, jandarma/asker: 15, Özel Tim: 3, korucu: 1, gardiyan: 19, bekçi: 1, diğerleri: 30, IŞİD: 1.