“Pablo Hasel’e özgürlük!”

Eski Kral Juan Carlos'u hırsız ve parazit olarak nitelendiren rapçi Pablo Hasel’in polis baskınıyla gözaltına alınıp tutuklanması üzerine kitleler sokaklara döküldü. Barcelona başta olmak üzere Madrid, Mallorca, Valencia, Girona'da kitlesel protestolar düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Şubat 2021
  • 22:16

İspanya'da ünlü rapçi Pablo Hasel sosyal medya paylaşımları ve şarkı sözleri nedeniyle Salı sabahı tutuklandı. Hasel’in polis baskınıyla gözaltına alınıp tutuklanması ülkenin birçok kentinde binlerce kişinin sokaklara dökülmesine neden oldu. Salı akşamı, Katalonya'nın başkenti Barcelona başta olmak üzere Madrid, Mallorca, Valencia, Girona gibi kentlerde binlerce kişi sokaklara barikatlar kurarak gösteriler yaptı, çöp tenekelerini ateşe verdi, polis ile çatıştı. Çatışmalar saatlerce sürdü. 

İspanya Mahkemesi, Pablo Hasel hakkında monarşiye hakaret, şiddeti ve terörizmi yüceltme “suçlarından” dava açmış ve 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Hasel'in cuma günü teslim olması gerekiyordu. Ancak teslim olmayı reddeden Hasel, Lleida Üniversitesi’nin kampüsünde kendini bir odaya kapatarak barikat kurdu. “Mossos” diye adlandırılan Katalan polisi Salı sabahı baskın yapıp zor kullanarak Hasel'i tutukladı. Hasel'i götürmeye çalışan polisin üzerine yangın söndürme tüpleri ile köpük püskürten protestocular “Bizi asla susturamayacaksınız, faşist devlete ölüm!” sloganları attı. 

32 yaşındaki rapçi, şarkılarında, kirli para aklama ve vergi kaçakçılığından hakkında dava açılan eski Kral Juan Carlos'u hırsız ve parazit olarak nitelendiriyor. Bunda haksız da sayılmaz. Zira İspanya Yüksek Mahkemesi bile eski kral hakkında yolsuzluk soruşturması açmıştı. İsviçreli ve İspanyol savcılar tarafından açılan birden fazla yolsuzluk soruşturması da bulunuyor. En son Ağustos ayında Dubai'ye giden ve izini kaybettiren eski kral, 2012'de İspanyol konsorsiyumu tarafından kazanılan Mekke-Medine hızlı tren ihalesinden 100 milyon avro komisyon almakla da suçlanıyor. Ayrıca basında kralın yakın ilişkiler içinde olduğu iş insanı Corinna zu Sayn-Wittgenstein'a 65 milyon dolar aktardığı ve bunu Panamalı vakıf aracılığıyla İsviçre bankalarındaki bir hesaba göndererek yaptığı iddia edilmişti. 

Hasel, attığı Tweet'lerde polisin göçmen ve sığınmacılara işkence yaptığını ve bazılarını öldürdüğünü dile getirmiş, Mart ayında paylaştığı bir mesaj nedeniyle “terörizmi yücelttiği, devlet kurumlarına hakaret ve iftira ettiği” iddiasıyla suçlu bulunmuştu. Bir mesajında ise “Katolonya'da göçmenleri, antifaşistleri ve homosexuellerin bombalanmayı hakettiğini yazsaydım, bu yargılayan faşist hakim beni korurdu” ifadelerini kullanmıştı. 

Gerçek adı Pablo Rivadulla Duro olan Hasel, 2014 yılında da “terörizmi yüceltmek” iddiasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezası “üç yıl içinde suç işlememesi” koşuluyla 2019 yılına ertelenmişti. O dönemde 200’ü aşkın sanatçı kampanyalarla Hasel'e destek vermişti.

Rapçi Vultönye da, 2018’de aynı gerekçelerle Katalonya‘da yargılanmış ve 3,5 yıl hapse çarptırılmıştı. 24 yaşındaki rapçi Valtönye ülkesini terk ederek Belçika'ya sığınmak zorunda kalmıştı.

İspanya’daki sol hükümet, ‘hakaret yasası’nı değiştirmek istediğini iddia ediyor ancak halen bu konuda somut bir adım atmış değil.