NSU’nun katlettiği Mehmet Kubaşık Dortmund’da anıldı

Kubaşık’ı anma eylemindeki konuşmacılar ve destek mesajı gönderen aile ve kurumlar, Alman halkının ve emekçilerinin bu katliamları unutmamasını beklediklerini, katil Nazi örgütlerine karşı mücadele edilmesi ve halklar arası birliğin güçlendirilip sürekliliğin sağlanması gerektiğini dile getirdiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Nisan 2021
  • 19:01

Kendi işyerinde çalışırken, 4 Nisan 2006 yılında NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) örgüt elemanları tarafından katledilen Mehmet Kubaşık, pandemiye rağmen bu sene de geniş katılımlı bir mitingle anıldı.

Bilindiği gibi NSU-Nazi örgütünün Almanya’da on yıl boyunca sadece yabancı oldukları için on insanı katlettiği ortaya çıktı. Bu on sene boyunca Alman devleti hiçbir şey yapmadı. Tam tersine, katledilenlerin ailelerini sorguya çekip, yıllarca o acılı aileleri yargıladılar, sorguladılar. Ailelerin açıklamalarına göre, defalarca yapılan uyarılara rağmen Alman polisi ve yargısı bu insanların Naziler tarafından öldürülmüş olabileceğini sürekli reddetti.

Katil NSU örgütünün en son eyleminde devletin bir polisi öldürüldü. Alman devletinin besleyip büyüttüğü caniler çok ileriye gitmişti. Artık daha çok pislik ortalığa saçılmadan önü alınması gerekiyordu.

Olayın ardından Alman devleti sanki bu katliamları sadece üç kişi yapmış gibi, üç kişiyi tutuklayıp yargılamaya başladı. Aynı devlet katliamların gerçekleştiği şehirlerde Nazilere yardımda bulunanların saptanabileceği tüm arşivleri ve bilgileri kaybettiler. Tüm deliller yok edildi. Oysa bu kişilere yardım edenler arasında başta polis ve istihbarat olmak üzere devletin tüm kurumlarından kişiler vardı. Yargı, tüm bunlar yok sayılarak, her şeyi sanki üç kişi yapmış gibi işletildi ve böylelikle NSU örgütünün arkasındaki bağlantılar örtüldü. Bu Nazi örgütlerinin gerçekleştirdikleri katliamlar açığa çıkarılmadıkları, dolayısıyla tetikçiler ve sorumlular yargılanmadıkları için katliamlar sürekli devam edegeldi. Örneğin Halle ve en son Hanau’da katliamlar gerçekleşti.

2001’de NSU-Nazi örgütü kendiliğinden deşifre oldu. Sözde yargılanıp tarihin çöplüğüne atılacaktı. Fakat burjuvazinin politikacıları verdikleri tüm sözlere rağmen hiçbirini yerine getirmediler.

Kubaşık’ı anma eylemindeki konuşmacılar ve destek mesajı gönderen aile ve kurumlar, Alman halkının ve emekçilerinin bu katliamları unutmamasını beklediklerini, katil Nazi örgütlerine karşı mücadele edilmesi ve halklar arası birliğin güçlendirilip sürekliliğin sağlanması gerektiğini dile getirdiler. Mağdurların ve ailelerin, verilen sözlerin yerine getirilmesi ve bütün suçluların ortaya çıkartılıp yargılanmaları için sonuna kadar mücadele edecekleri vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Dortmund