Norveç’te enerji işçilerinin grevi yasaklandı

Norveç’te Kuzey Denizi’nde enerji işçileri ücret zammı talebiyle greve çıktı, hükümet grevi yasakladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Temmuz 2022
  • 09:50

Norveç’te Kuzey Denizi’nde enerji ve petrol işçileri enflasyon farkını telafi edecek bir ücret zammı talebiyle 5 Temmuz’da greve çıktı. Grev günün ilerleyen saatlerinde hükümet tarafından yasaklandı.

***

Grev, işçilerin örgütlü olduğu sendika Lederne ile sermayedar örgütü Norveç Petrol ve Gaz Birliği (Norog) arasında açık deniz personeli için yürütülen ücret müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başladı. 

Grev, Rusya’nın ihracatını azaltmasının ardından Avrupa'ya gaz arzının fiilen sınırlandığı, petrol ve gaz fiyatlarının yükseldiği bir döneme denk geldiği için Norveç hükümetini endişelendirmiş durumda.

Norveç hükümeti gelişmeleri “yakından” izlediğini ve “özel koşulların ortaya çıkması halinde müdahale ederek grevi durdurabileceği” açıklaması yapmıştı. 

Uluslararası enerji şirketi Equinor’a göre, 5 Temmuz itibariyle petrol ve gaz üretimi günlük 89 bin varil azalacak. Reuters’ın hesaplamalarına göre, grev cumartesi gününe kadar devam ederse, gaz üretimi yaklaşık yüzde 25, petrol üretimi ise yaklaşık yüzde 15 oranında düşecek. 

Grev 5 Temmuz’da üç sahada (Gudrun, Oseberg South ve Oseberg East) başladı ve çarşamba gece yarısından itibaren diğer üç sahaya (Kristin, Heidrun ve Aasta Hansteen) yayılacağı bekleniyordu. Yedinci bir saha olan Tyrihans’ın da çarşamba günü kapatılması gerekecek çünkü bu sahanın üretimi Kristin’den işleniyor.

Öte yandan, Norveç’teki diğer petrol ve gaz üretimi işçileri sendikalarının ücret anlaşmasını kabul ettiği ve greve gitmeyecekleri duyuruldu.

Norveç hükümetinden grev yasağı

Norveç hükümeti, petrol ve gaz sektörü işçilerinin başlattıkları grevi yasakladı. Norveç Çalışma Bakanlığı, grevin Avrupa'daki enerji krizini kötüleştireceği endişesini öne sürerek müdahalede bulunarak grevi sona erdirdi.

Bloomberg’de yer alan habere göre Petrol ve gaz sektörü işçilerinin örgütlü olduğu Lederne sendikasının başkanı Iudun Ingvartsen grevin hükümetin kararı ile bitirildiğini doğruladı ve işçilerin en kısa zamanda iş başı yapacaklarını vurguladı.

Grev, İngiltere'ye ve Avrupa kıtasının çoğuna giden gaz arzını azaltırken, gaz fiyatlarının dört ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.