Norveç’te doktorlardan kısmi grev

Norveç Tabipler Birliği, belediye yönetimlerine bağlı sağlık kuruluşlarındaki doktorların çalışma koşulları konusunda anlaşma sağlanamadığı için sınırlı sayıda doktoru greve çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ekim 2020
  • 22:45

Norveç Tabipler Birliği, 26 Ekim Pazartesi gününden itibaren Tromsø, Narvik, Trondheim, Bergen ve Stavanger illerinde çalışan 23 üyesini greve çıkardı. Norveç Tabipler Birliği ile Belediye yönetimleri arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılamaması sonucu bu belediyelerde çalışan 23 doktor, 26 Ekim günü greve çıkarıldı. 

Akademikerne Sendikası’na üye Norveç Tabipler Birliği Başkanı Marit Hermansen, grev başladığında yaptığı açıklamada, “Norveç, sağlık hizmetleri açısından büyük sonuçları olan bir salgının ortasındadır. İlk çıkışımız halkı ve hastaları grevin sonuçlarından büyük ölçüde koruyor. Grev sırasında bile toplumsal sorumluluk almakla ilgileniyoruz” dedi.

Evrensel’den Mahmut Algünerhan’ın haberine göre, Norveç Tabipler Birliği ile Belediye yönetimleri arasındaki anlaşmazlığın temel nedeni acil servis, toplum hekimliği ve yeni doktorlar için çalışma koşullarını düzenleyen özel sözleşme. Norveç Tabipler Birliği, özellikle acil serviste doktorlar için iş yükünün çok fazla olduğunu ve bunun hem pratisyen hekim sistemini ve hem de acil servisi etkilediğini söylüyor. Bu nedenle doktorların acil serviste yükümlü oldukları çalışmada sınırlama talep ediliyor. 

Tromsø Belediyesinde işyeri temsilcisi olan Pratisyen Doktor Lise Figenschou, pazar günü Norveç devlet kanalı NRK’ye yaptığı açıklamada, grevin zorlu olduğunu söyledi ve “Belediye doktorları ve pratisyen doktorlar, belediye sağlık hizmetinde kesinlikle önemli bir role sahip. En savunmasız hale gelenler küçük belediyeler ve grev uzarsa, örneğin acil serviste bekleme süresine yol açabilir” dedi. 

Taraflar arasında anlaşma sağlanmazsa, Norveç Tabipler Birliği 2 Kasım Pazartesi günü Karasjok, Kautokeino, Hasvik, Herøy, Vang, Nord-Aurdal, Sirdal belediyelerinde toplam 12 doktoru daha greve çıkaracak.

Norveç’te doktorlar en son 2016’da greve gitmişti.