Norveç’te elektrokimya işçileri grevde

Norveç’te elektrokimya işçilerinin örgütlendiği Industri Energi sendikası, çeşitli fabrikalarda 2 bin 500’den fazla işçiyi greve çıkardı. Aralarında Avrupa’nın en büyük alüminyum tesisi de bulunuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ağustos 2022
  • 13:15

Norveç’te 15 Ağustos’ta Industri Energi sendikasına üye bin 422 elektrokimya işçisinin ücret artışı ve çalışma koşullarında iyileştirme talebiyle başlattığı grev, yeni katılımlarla büyüyerek devam ediyor. 

Evrensel’de yer alan habere göre Industri Energi, 22 Ağustos Pazartesi sabahından itibaren Sunndal ve Mosjøen’deki alüminyum fabrikalarında çalışan 1115 üyesini daha greve çıkardı. Böylece grevdeki işçilerin sayısı 2 bin 537'ye yükseldi. 

Greve, Hydro Aluminium’da 655, Mosjøen de Alcoa'da 444 ve Nordics'te Bilfinger Engineering & Maintenance’te 16 işçi daha katıldı.

Toplu iş sözleşmesi, yaklaşık 7 bin 600 Industri Energi üyesini kapsıyor.

Sendika Başkanı Frode Alfheim, “Karşı taraf Norsk Industri (patron örgütü), ne ana talebimiz ne de ücret ve çalışma koşullarımız kapsamındaki taleplerimiz konusunda bizimle görüşmeye istekli olduğu için grevdeyiz” dedi.

Alfheim, temel taleplerinin toplu sözleşmede yerel müzakereleri güçlendirmek olduğunu belirterek, “İkinci talebimiz genel ücret ve çalışma koşullarıyla ilgili” diye belirtti.

Greve gidenlerin sayısının artırılmasından sonra yeniden bir açıklama yapan Alfheim “Norveç endüstrisindeki işverenlere daha fazla baskı uygulamak için grevi hızlandırdık. Artık alüminyum endüstrisini de parça parça greve çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Norveç’te sendikalar, genel olarak, grevlere belli sayıda işçiyle başlıyor ve anlaşmazlık devam ederse grevdeki işçi sayılarını artırıyorlar. 

Daha önce grev yaşanmayan Hydro Sunndal fabrikasında dayanışma eylemi de yapıldı. Sendika Baştemsilcisi Arve Baade, fabrikadaki grevin tarihi nitelikte olduğunu belirtti.

Hydro Sunndal, Avrupa'nın en büyük alüminyum üretim tesisi.

Norveç Sendikalar Federasyonu (LO) Başkanı Peggy Hessen Følsvik, diğer yöneticilerle birlikte Kristiansand kentindeki Glencore Nikkelverket ve Elkem Carbon işletmelerinde grevde olan işçileri ziyaret etti ve LO’nun grevdekilerin arkasında olduğunu söyledi.

Industri Energi petrol, kimya, ilaç, alüminyum ve metal endüstrisi ile orman endüstrisinde çalışan işçilerin üye olduğu ve 56 bin üyesiyle LO’nun dördüncü en büyük sendikası. LO ise 25 sendika ve 970 binden fazla üyesiyle Norveç’in en büyük sendika konfederasyonu. 

Kaynak: Evrensel