Nijerya’da yüzlerce öğrenci kaçırıldı

Nijerya’da silahlı çetelerin yatılı bir okula saldırı düzenlendiği ve 200 kadar öğrencinin kaçırıldığı iddia edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Aralık 2020
  • 19:15

Nijerya’nın kuzeybatısında bulunan Katsina eyaletinde 11 Aralık Cuma gecesi düzenlenen saldırıda, 800'den fazla öğrencinin kaldığı bir yatılı ortaokul hedef alındı. Silahlı çetelerin rastgele sağa sola ateş ederek düzenledikleri baskında 200 civarında öğrenciyi kaçırdıkları belirtiliyor.

Tagesschau ve çeşitli kaynaklarda yer alan haberlerde okulun güvenlik görevlilerinin, “polis takviyesi gelene kadar bazı saldırganları püskürtmeyi başardığı” bilgisi de yer aldı. Görgü tanıklarının “motosikletlerle gelen silahlı saldırganlar rastgele sağa sola ateş açıp, insanların kaçışmasına neden olduktan sonra, yanlarına zorla çok sayıda öğrenci alarak kaçıp kayıplara karıştılar” dediğini aktaran haber kaynakları, ölü ve yaralıların olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgiye yer vermedi.

Baskın sırasında “neler yaşandı net değil” diyen yetkililer, “öğrencilerin yaralandığına dair bir bilgi alınmadığını, ancak 12 Aralık Cumartesi günü ordu güçleri saldırganların ormanda saklandıkları yeri tespit etti ve çatışma yaşandı” dediler.  

Saldırıyı kınayan Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, tam olarak kaç öğrencinin kaybolduğunun tespit edilmesi için emir verdi. Çocuklarının akıbetini merak eden ve eve götürmek için okula akın eden velilerden ise, çocuklarının akıbeti hakkında okul yetkililerine haber vermeleri istendi.

Okul yakınlarında yaşayan bölge sakinlerine dayandırılan haberlerde, saldırganların Cuma gecesi saat 23 civarında düzenledikleri baskının bir saatten fazla sürdüğü aktarıldı. 

Saldırı sırasında kaçmayı başaran ve önce kayıp oldukları sanılan 200 kadar öğrencinin daha sonra geri döndüğü söylense de görgü tanıkları, saldırganların çok sayıda öğrenciyi yanlarında götürdüğünü aktardı.

Yatılı okula yapılan saldırının, aynı eyaletin başka bir bölgesinde köy muhtarı dahil 20 kişinin kaçırılmasının ardından gerçekleştirilmesi, bölgede tedirginliğe neden oldu. Bu nedenle Katsina eyaleti Valisi Aminu Bello Massari’nin eyaletteki tüm yatılı okulların derhal kapatılması emrini verdiği bildirildi.

 

***

2014'te, Nijerya’nın kuzeydoğusunda Chibok'ta bir yatılı okula düzenlenen saldırıda 270 kız öğrenci, cihatçı terör çetesi Boko Haram tarafından kaçırılmıştı. 

Cihatçı Boko Haram'ın üslendiği bölgenin son yaşanan saldırı bölgesine çok uzak olmasından hareketle, saldırının fidyeci başka suç örgütleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği öne sürülüyor. 

Zengin petrol ve gaz rezervlerine sahip olan Nijerya öteden beri bölgesel ve küresel güçlerin ‘ilgi odağında’ yer alıyor. Bu nedenle ülkenin başına Boko Haram gibi suç örgütleri musallat ediliyor. Suç odağı çeteler aracılığı ile ülke bilerek bir kaostan diğerine sürükleniyor. 

Boko Haram gibi cihatçı çetelerin elinde Nijerya ordusunun bile envanterinde olmayan ‘modern’ silah ve teçhizatın bulunması, bu karanlık cihatçı suç örgütlerinin küresel emperyalist güçler tarafından silahlandırıldığını ve beslendiğini kanıtlıyor.

Bölgesel ve küresel güçler tarafından idare edilen bu suç örgütleri, zaman zaman ‘istenmeyen’ şeyler yapsalar da ‘esas amaca’ hizmet ettikleri sürece ‘yaramaz çocuklar’ muamelesi görerek ödüllendiriyorlar.