Nijerya'da doktorlar süresiz grevde

Nijerya'da doktorlar, başta çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi olmak üzere, çeşitli talepler üzerinden 7 Eylül'de greve çıktılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Eylül 2020
  • 12:30

200 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da 54.743 Covid-19 vakası ve 1.051 ölüm kaydedildi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nin verilerine göre 800'den fazla sağlık emekçisinin virüsten etkilendiği ülkede doktorlar bir kez daha greve çıktı.

4 Eylül tarihinde ülkedeki doktorların yaklaşık %40'ını temsil eden Ulusal Yerleşik Doktorlar Birliği (NARD) Nijerya'daki devlet hastanelerindeki doktorların ücret artışı, daha iyi refah ve yeterli tesisler talepleri ile bu hafta greve gideceklerini duyurmuştu.

NARD başkanı Aliyu Sokomba Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "NEC (Ulusal Yürütme Konseyi) Pazartesi gününden itibaren ülke çapında süresiz grev eylemine devam etmeye karar verdi" dedi.

NARD adına yapılan açıklamada grevin Federal Hükümete verilen 21 günlük ültimatomun sona erdiği 7 Eylül tarihinde başlayacağı duyurulmuştu. Açıklamada; “Revize edilmiş 2020 bütçesinde onaylandığı üzere Tıbbi İkamet Eğitimi fonunun tüm üyelerine derhal ödenmesini, gerçek grup yaşam güvencesinin sağlanmasını ve ayrıca tüm sağlık çalışanları için hizmette ölüm yardımlarının ödenmesini talep ediyoruz” denildi.

Ayrıca, hükümetin tüm sağlık çalışanlarına Nisan / Mayıs ve Haziran aylarında ödenmeyen Covid-19 teşvik ödeneğinin ödemesi ve ilgili paydaşlarla önceki toplantılarda kararlaştırıldığı gibi tüm sağlık çalışanları için revize edilmiş tehlike ödeneğinin belirlenmesi talep edildi. Açıklamanın devamında “2014, 2015 ve 2016 yıllarındaki maaş eksikliklerinin derhal ödenmesi sağlanmalıdır” ve “Çeşitli üçüncü basamak sağlık kurumlarında çalışan doktorlar uygun maaş kademsine yerleştirilmelidir” talepleri de yer aldı.

Süresiz grev başladı

NARD'ın açıklamasında belirtildiği gibi 7 Eylül’de doktorlar greve çıktılar. Jos Üniversitesi Eğitim Hastanesi'nden (JUTH) NARD üyesi 500 doktor ise yaptıkları açıklama ile greve katıldıklarını duyurdular. Yapılan açıklamada hükümetin sağlık alanında genel sorunları çözemediği ifade edilerek “Bugün söz konusu olan sorunlar Nijerya'daki asistan doktorlara özgü değil, tüm sağlık iş gücüne dokunuyor. Kanıt, sağlık çalışanları arasında sahip olduğumuz dayanışmada görülüyor” dedi.