Nijerya’da cihatçı çeteden katliam

Boko Haram çetesinin tarım işçilerine yönelik saldırısında 110 kişi katledildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Kasım 2020
  • 18:40

Nijerya’da bir köye düzenlenen saldırıda 110 kişi öldü. BM’nin Nijerya yardım koordinatörü Edward Kallon, “En az 110 sivil acımasızca öldürüldü ve çok daha fazlası yaralandı” dedi ve saldırıdan Boko Haram çetesini sorumlu tuttu.

Saldırı, Cumartesi günü ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Koschobe köyündeki pirinç tarlalarında gerçekleşti. Motosikletli silahlı kişiler tarlada hasatta bulunan kadın ve erkek işçilere saldırdı. Katliamın, bu yıl masum sivillere yönelik en şiddetli doğrudan saldırı olduğunu söyleyen Kallon, “Bu iğrenç ve anlamsız eylemin faillerinin adalete teslim edilmesini talep ediyorum.” dedi.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari de saldırıyı kınayarak “Bu anlamsız cinayetlerle tüm ülke yaralandı” dedi. Cihatçı Boko Haram çetesinin saldırılarından dolayı 2009’dan bu yana seçimlerin defalarca ertelendiği Borno’da, 28 Kasım Cumartesi günü ilk bölgesel seçimler yapılmıştı.

Boko Haram’a karşı savaşan milis lideri Babakura Kolo’ya göre, kurbanlar Koshobe köyündeki pirinç tarlalarında çalışırken saldırıya uğradı ve darp edilerek kelepçelendi. Sonra boğazları kesildi. Cumartesi günü Kolo, saldırının “şüphesiz Boko Haram milislerinden savaşçılar tarafından gerçekleştirildiğini” söyledi. İslamcılar, Ekim ayında Maiduguri yakınlarında iki saldırıda ise toplam 22 çiftçiyi öldürmüştü.

Artan saldırılar

Boko Haram ve IŞİD’in Batı Afrika kolu olan Iswap, ordu için muhbir olarak çalıştıkları iddiasıyla son zamanlarda çiftçilere, ağaç işçilerine, hayvancılık yapanlara ve balıkçılara karşı saldırılarını yoğunlaştırdı.

2016 yılında Iswap, 2009’dan beri kuzeydoğu Nijerya’da İslamcı bir devlet için şiddetle savaşan Boko Haram milislerinden ayrıldı. Milislerin saldırıları ve orduyla olan çatışmaların sonucu olarak son yıllarda yaklaşık 36.000 kişi öldü ve iki milyon kişi yerlerinden edildi.