Nantes’te depremzedelerle dayanışma etkinliği

Fransa'nın Nantes kenti Alevi Kültür Merkezi geleneksel etkinliğini “depremzedelerle dayanışma” vurgusuyla gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2023
  • 19:30

Nantes Alevi Kültür Merkezi, açılışının 17. yılı ve depremzedelerle dayanışma sebebiyle 7 Mayıs’ta bir etkinlik düzenledi. Etkinlik saat 14.00'te kitlenin belirlenen salonda toplanmasıyla başladı. Öncelikle depremde hayatını kaybedenler ile demokrasi ve özgürlük mücadelesinde düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Etkinlikte öncelikle La Chapelle Belediye Başkanı konuşma yaptı. Ardından Alevi Kültür Merkezi eş başkanları sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdi. Devamında gençler adına bir kadın konuşma yaptı. Depremde ilk günden itibaren örgütlenerek kriz masaları kurduklarını, genel olarak emekçilerden ve emekten yana tutum aldıklarını, ilim-irfan yolu izlediklerini anlatan konuşmacı, toplumun %80’inin karşı çıkmasına rağmen “emeklilik reformu” saldırısının Macron hükümeti tarafından geçirildiğini vurguladı. Günlerdir eylem yapan işçi, emekçi, öğrenci ve sendikaların eylemlerine rağmen yasa geçirilerek kapitalistlerin hayatlarımızdan 2 yıl daha çaldıklarının altını çizdi. 

Yapılan konuşmaların ardında kültürel etkinliklere geçildi. Kendi inisiyatifleriyle kurdukları kadın korosu ile çocuk bağlama grubu birlikte sahne aldıktan sonra tiyatro gösterimi yapıldı. Kendilerinin yazıp yönettikleri, genel anlamda yurtdışına ekonomik sebeplerle göç edenlerin yozlaşmasını anlatan oyun izleyiciler tarafından çok beğenildi. 

Verilen aranın ardından etkinlik müzik dinletisiyle devam etti. Müzik dinletisi boyunca her sanatçı Türkiye'deki faşist yönetime ve seçimlere dair konuşmalar yaptı. 

Etkinlik süresince BİR-KAR kitap standı açtı. Fransızca ve Türkçe kitapların yanı sıra Emeğin Kurtuluşu Gazetesi’nin tanıtımı da yapıldı. Kitlenin standa ilgisi yoğundu. Sık sık kapitalizm, seçimler ve gençliğin gelecek kaygısı üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. 

Etkinlik, müzik dinletisinin ardından saat 21.00’de sona erdi. 

Kızıl Bayrak / Nantes