Meksika’da 43 öğrencinin katledilişinin 6. yılı

Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentinde 26 Eylül 2014’te polis tarafından kaçırıldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 43 öğrencinin akıbeti hâlâ aydınlatılmış değil.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Eylül 2020
  • 18:27

Meksika’da 2014 yılında ülkenin güneybatısındaki Guerrero eyaletindeki Ayotzinapa öğretmen okulu öğrencisi 43 gencin polisler tarafından bir arabaya bindirilerek kaybedilmelerinin üzerinden 6 yıl geçti.

26 Eylül 2014 günü Guerrero'ya bağlı Iguala kentinde öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğretmen okulu öğrencileri ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara açtığı ateş sonucu 6 öğrenci yaşamını yitirirken, 25 öğrenci de yaralanmıştı. Çatışmaların ardından 43 öğrenci polis tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüş ve o günden bu yana öğrencilerden hiçbir haber alınamamıştı.

43 öğrencinin ailesi ve Meksika işçi ve emekçileri yıllardır, kaybedilen öğrencilerin akıbetini soruyor.

Devletin vaatleri ve yalanları

Devlet Başkanı Lopez Obrador, zorla araçlara bindirilen ve kaybedilen 43 öğrenciyle ilgili yaşanan olayın 6. yıldönümünde, öğrencilerin yakınları ve ailelerine hitaben yaptığı konuşmada, “Hepinizin bilmesini isterim ki askerler ve polisler için tutuklama emri çıkarıldı” dedi. Başsavcılık, aralarında polis ve askerlerin de bulunduğu 25 kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldığını açıkladı. Lopez Obrador, Aralık 2018'de, kaybolan 43 öğrenciyle ilgili “hakikat komisyonu” kurulması için kararname imzalamıştı.

Önceki hükümet, öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöplükte yaktığını açıklamıştı.

Mart 2019'da Amerikan Devletleri Örgütüne bağlı Amerikalılararası İnsan Hakları Komisyonundan (IACHR) uzmanlar 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı denetlemek üzere Meksika'ya giderek görevine başlamıştı. IACHR uzmanları insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte yakılamayacağına işaret etmiş, hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğunu açıklamıştı.

Şimdiye kadar sadece iki öğrencinin kemikleri bulundu. 6 yıldır arka planı netleştirilmeyen katliamla ilgili henüz kimse mahkûm edilmiş de değil.