Meksika’da salgınla mücadelede kadınlara “geleneksel rol”

Meksika devlet başkanı Obrador’un kadınları ve kız çocuklarını “geleneklere göre” yaşlılara bakmakla sorumlu tutması tepkilere yol açtı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Haziran 2020
  • 13:32

Latin Amerika ülkelerinde de hızla yayılan Covid 19 virüsü Meksika’da 25 bin kişinin hayatına sebep olurken, vaka sayısı 208 bine ulaştı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador bir açıklama yaparak kadınların geleneklere göre evde oturup yaşlı aile fertlerine bakmasının koronavirüs pandemisiyle mücadelede önemli olduğunu savundu.

Obrador Avrupa’da bakımevlerindeki yaşlıların salgından muzdarip olduğunu, Meksika’daki evde bakım geleneğinin yaşlılara fayda sağladığını, “geleneklere göre” anne babalarının bakımıyla en çok kız çocukların ilgilendiğini, erkeklerin daha farklı olduğunu belirtti ve “Meksikalı aile kurumunun, ülkenin en önemli toplumsal güvenlik müessesesi” olduğunu da vurguladı.

Obrador’a göre, erkekler sorumsuz olabilir, yaşlı ebeveynlerinin bakımını kız çocukları yani kadınlar üstlenmelidirler. Bu yorum tepkilere neden oldu. Twitter’da #AmloMachista, yani “erkekşövenistiAMLO” (Andres Manuel Lopez Obrador) etiketi en çok konuşulanlar listesine girdi.

Yaşlıların bakımının toplumsal hizmet kapsamına alınması ve buna uygun kurumsallaşmalarla çözülmesi gerekirken, devlet korona koşullarında bile gerekli önlemleri almıyor. Bir de üstüne, böylesi sorumluluğu kadınların üzerine yıkan devlet, tüm bu işleri kadının ücretsiz emeği üzerinden bedavaya getiriyor ve bu yolla da büyük kârlar elde ediyor. Tüm bunlar kapitalizmin kâra dayalı karakteri ile bire bir örtüşüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Meksika’da da korona günlerinde kadınların üzerine bindirilen yükler katlandı. Kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet daha da arttı. Kadınlar ev içi şiddetle yüz yüze kaldılar; kendilerine fiziksel ve cinsel her türlü şiddet uygulayan kişilerle evlerinin dört duvarı arasına hapsoldular. Ve bu sorunlar halen de devam ediyor.

Günde 10 kadının katledildiği Meksika’da Nisan ayında 267 kadın öldürüldü.  Bu, 2015 yılından bu yana kadın cinayetlerinde yaşanan en yüksek rakam. Ocak’tan Nisan ayının sonuna değin Meksika’da toplam 987 kadın öldürüldü. Bunun 308’i eşleri, eski eşleri veya partnerleri tarafından gerçekleşti.

Obrador’un ülkede vahşice işlenen kadın cinayetleri konusunda tutumu da sık sık eleştiriliyor.

En son Şubat ayında yaşanan bir olayda, 25 yaşındaki bir kadın erkek arkadaşı tarafından katledildikten sonra parçalara ayrılmış cesedinin görüntülerinin gazetelerde yayımlanması üzerine protesto gösterileri düzenlemişti. Bazı eylemciler Obrador’un kaldığı sarayın kapılarına boya fırlatıp duvara kadın cinayetlerine karşı sloganlar yazmıştı.

8 Mart 2020 de başkentte 100 bin kişinin katıldığı kitlesel bir gösteride "Ni una más, ni una asesinada más!" diyerek kadın katliamlarına dikkat çekmişlerdi.