Lufthansa’da iki günlük grev!

Taraflar arasındaki görüşmeler hafta sonu devam edecek. Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa UFO 11 Kasım Pazartesi’den itibaren daha yaygın bir grev çağrısı yapabilir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Kasım 2019
  • 11:43

Almanya’da Lufthansa ile kabin personeli sendikası UFO arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, 7-8 Kasım tarihleri arasında iki günlük greve gidildi.

Oldukça etkili olan grevden dolayı ülke çapında yaklaşık 1.500 uçuş iptal edilirken, iptal edilen uçuşlardan dolayı yaklaşık 200.000 civarında yolcu da uçamadı.

Grev en çok, uçuş ve yolcu kapasiteleri bakımından önde gelen Frankfurt ve Münih’te etkili oldu. Yasal olarak grevi üç gün öncesinden haber verme zorunluluğu Lufthansa’ya önlem alma ve grevin etkisini sınırlandırma fırsatı tanıdı. Lufthansa yolcularını olabildiğince, yine kendisine bağlı olan Germanwings, Eurowings, Sunexpress ve Lufthansa Cityline gibi firmalara veya iç sefer yolcularını hızlı trenlere yönlendirerek zararını minimize etmeye çalıştı.

UFO, greve gideceğini deklare ettikten sonra Lufthansa grevi engellemek amacıyla Frankfurt İş Mahkemesi ile Eyalet Mahkemesi’nde sendika aleyhinde iki dava açtı. Fakat bu davalar ilgili mahkemeler tarafından haklı bulunmadı ve reddedildi.

Ülke çapında 21.000 kabin personeli adına Lufthansa ile toplu sözleşme görüşmesi yürüten UFO, çalışanlar için daha fazla ücret, sosyal haklarda iyileştirme ve özellikle yüksek sezonda personelin yeterli düzeyde arttırılmasını talep ediyor.

Lufthansa görüşmelerin daha başında ücretlerde %2’lik bir artışı gönüllü olarak kabul ettiğini açıklamıştı. Fakat bu artış sendika tarafında yeterli görülmediği gibi, taraflar arasındaki asıl anlaşmazlık konusu da ücreteler değil esasta. Asıl sorun, Lufthansa’nın UFO’yu toplu sözleşme imzalamada muhatap almaması, onun toplu sözleşme imzalamaya kriterlerine sahip olmadığını iddia edip aylardır reddetmesidir.

Alman Sendikalar Birliği’nden (DGB) bağımsız bir sendika olan UFO, sendikal bürokrasinin diğer bölüklerinden ayrı olarak, mücadeleci özellikleriyle öne çıkan bir sendikadır. Daha önce de başvurduğu grevler ve kararlı tutumuyla Lufthansa’nın başını ağrıtmıştı. Sendikanın bu tutumunu içine sindiremeyen Lufthansa tekeli, onu içeriden parçalayıp zayıflatmak için çeşitli oyunlara başvurmaktan geri durmadı. Gelinen yerde bu çabalarında bir başarı da sağladığı anlaşılmaktadır. Çünkü sendikanın yönetim kurulu yakın zamanda değişti ve Lufthansa toplu sözleşme görüşmesini yeni yönetimle imzalamak istediğini belirtiyor. UFO’nun şimdiki yönetimi ise, 15 Ocak 2020’de göreve gelecek olan yeni yönetimle değil, kendileriyle masaya oturulmasını istiyor.

Grevin ilk günü Münih’te, ikinci gün ise Frankfurt’ta sendika tarafından mitingler düzenlendi. Frankfurt’taki Lufthansa ana binası önünde dün yapılan mitinge 500’ü aşkın çalışan katıldı. “Oyuna son verin!”, “Utanın!” gibi sloganlar atan Lufthansa emekçilerine hitaben sendika temsilcilerinden Sylvia de la Cruz tarafından bir konuşma yapıldı. Cruz, “Eğer bu haftasonu düşünceniz tamamen değişmezse ve bu oyun devam ederse, yaşanacak yeni gelişmelerin sorumlusu siz olursunuz!” diyerek mücadele kararlılığını dile getirdi. Sendika temsilcisi Nicoley Baublies ise kararlılığını, “Ya bir çözüm olacak, ya da grevi Lufthansa’nın diğer şirketlerini de içine alacak şekilde yaygınlaştıracağız!” sözleriyle dile getirdi.

Lufthansa yönetim kurulu başkanı Carsten Spohr ise grev dolayısıyla yaptığı açıklamada, UFO ile görüşmeye hazır olduklarını belirterek, uzlaşma eğiliminde olduğunu gösterdi.

Taraflar arasındaki görüşmeler hafta sonu devam edecek. Eğer bir uzlaşma sağlanamazsa UFO 11 Kasım Pazartesi’den itibaren daha yaygın bir grev çağrısı yapabilir.

Kızıl Bayrak / Frankfurt