Lübnan’da din ve mezhep temelli ayrımlar, yolsuzluklar ve yeni vergiler nedeniyle hükümete karşı protestolar devam ediyor.
İstifa eden ve cumhurbaşkanının çağrısına karşın geri dönmeyeceğini açıklayan başbakan Saad Hariri’nin ardından yeni hükümet için adım atıldı. Cumhurbaşkanı Michel Aoun, hükümeti kurma görevini, Hizbullah, Emel Hareketi ve müttefiklerinin içerisinde olduğu 14 Mart Bloku’nun desteklediği Hassan Diyab’a verdi.
Bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayında dün basın toplantısı düzenleyen Diyab, “ulusal birlik” vurgularıyla protestocuların ‘gönlünü almaya’ çabalayan bir konuşma yaptı. “Bağımsız” olduğunu ileri sürerek “64 gündür acılarınızı dinliyorum” diyen Diyab, hukuk devleti, reform ve istikrar vaatlerinde bulundu.
Diyab’a karşı kitleler sokağa çıktı
Hükümet için bu adımlar atılırken, başkent Beyrut, Sayda ve Trablusşam kentlerinde kitleler Diyab’ı protesto etmek için de sokaklara çıktı. Protesto için Diyab’ın evinin önünde de toplananlar oldu. Motosikletli göstericiler, evinin önünde Diyab’a karşı sloganlar atarak hükümeti kurmakla görevlendirilmesine tepki gösterdi.
Lübnan hükümetinin yeni vergiler getirmesi üzerine 17 Ekim’de sokağa çıkan kitleler, hükümetin vergileri geri çekmesine ve başka düzenlemelerle eylemleri yatıştırma çabalarına karşın geri adım atmamış ve başbakan Hariri’yi istifaya götürmüştü.
Kitlelerin tepkisini çeken Hariri, yine de ülkedeki durumla ilgili sosyal medyada açıklama yaparak sokaktan geri çekilme ve “istikrarı bozmama” çağrısı yaptı.