Lozan’da depremzedelerle dayanışma

Yaşanan felakete insani yardım için İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) çalışanı politik göçmenler olarak kısa zamanda hazırlık yapıldı ve Lozan’da bir kampanya yürütüldü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2023
  • 21:30

6 Şubat 2023 günü Maraş merkezli gerçekleşen 2 ayrı depremin ardından yaşananlar, yurtdışında yaşayan Türkiyeli göçmenleri de etkilemiş ve derinden sarsmıştır. Gün geçtikçe hayatını kaybedenlerin sayısı arttı. Yapılan resmi açıklamaya göre ölü sayısı 41 bini aştı. Şırnak Valisi ise, gerçek kayıpların açıklanın 4-5 katı olduğunu söyledi. Depremler 4’ü tamamen yıkılmış olmak üzere 10 şehri sarstı. Bundan 15 milyona yakın insan etkilendi. Ağır yıkım ve insan kıyımı dışında devletin yönetme acizliği, artan baskılar, yansıyan kimi işkence vakaları durumu daha da vahim hale getirdi. Buna karşın Saray beslemesi medya ile trol ordusu utanmadan “her şey yolunda” yalanlarını yaymaya devam ediyor.

Memlekette yaşanan felakete insani yardım için İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) çalışanı politik göçmenler olarak kısa zamanda hazırlık yapıp Lozan’da bir kampanya yürüttük. Bu çerçevede Türkiye’de depremzedelere destek sunmak için kampanya yürüten Dev Tekstil ve TOMİS sendikalarıyla iletişim kuruldu. Avrupa’da yaşayan insanlara, bağış yapmaları için görsellerin de yer aldığı bir çağrı hazırlandı. Sosyal medya üzerinden de duyurusu yapılan çağrıya Avrupalı birçok insan olumlu cevap vererek bağışta bulundu.

Toplanan yardımların depremzedelere iletildiğini göstermek için alınan malzemeler ve faturaların fotoğrafları çekilerek, dayanışmaya destek verenler bilgilendirildi. Böylece hem dayanışma için toplanan yardımlar hem devam eden çalışmalar hakkında duyuru yapıldı.

Bu bağlamda Lozan’da birkaç sendika ziyaret edildi. Onlara yaşananlar hakkında bilgilendirme yapıldı, TOMİS ve Dev Tekstil sendikalarının faaliyetleri ve depremzedelerle dayanışma çalışmaları anlatıldı. Sonrasında ise depremzedeler için alınacak malzemeler ve yapılması planlanan faaliyetlere dair kısa bir metin iletildi. Böylece yerel sendikalardan TOMİS ve Dev Tekstil sendikalarıyla enternasyonal dayanışmayı geliştirme konusunda önemli bir katkı yapıldı.  

Katliama dönüşen felakete insani yardımda bulunmanın önemini zaman geçirmeden anlatmamız destek toplamamıza yardımcı oldu. Ayrıca yapılan faaliyetleri görsellerle sunmak hem güven vermeyi hem kısmi olarak Dev Tekstil ile TOMİS’i tanıtmayı mümkün kıldı. Lozan Bir-Kar olarak depremzedelerle dayanışma çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Bir-Kar / Lozan