Lozan'da 1 Mayıs eylemi

1 Mayıs, İsviçre’nin Lozan kentinde “Ücretler, emeklilik, eşitlik için 1 Mayıs’a” şiarıyla düzenlenen eylemle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 17:25

Dünya işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs dünyanın dört yanında olduğu gibi, İsviçre’nin Lozan kentinde de “Ücretler, emeklilik, eşitlik için 1 Mayıs’a!” şiarıyla düzenlenen eylemle kutlandı. Kent merkezinde gerçekleştirilen yürüyüş sırasında birçok noktada ara verilip, konuşmalar yapıldı. Yürüyüşün bittiği noktada yemek stantları açıldı. Devamında ise bir dernekte “İşçi sınıfı cennette gidiyor” adlı filmin gösterimi yapıldı.

Korona salgını sonrasında Lozan’da 1 Mayıs yürüyüşü ikinci kez gerçekleştirilmiş oldu. İsviçre’nin diğer şehirlerine göre genelde zayıf geçen 1 Mayıs eylemine katılım, salgın sonrasında daha da azaldı. Bu seneki yürüyüşte fiili olarak iki blok katıldı. Bir tarafta Unia, farklı sendikalar, birçok sosyal-demokrat parti ve bir grup feministin oluşturduğu blok yer aldı. Diğer tarafta, bu son süreçte Vaud Kantonu'nda kamu alanında ücretlerin yükseltilmesi mücadelesinde öne çıkan Dayanışma Birlik Demokrasi (SUD) Sendikası'nın emekçilerin ücret artışı talepleriyle ilgili pankartla başını çektiği ve aralarında Halkçı İşçi Partisi (POP), İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) ve Kürt hareketinin yer aldığı ilerici bir blok oluştu.

Eylem öncesi buluşma alanında sadece düzen partileri söz aldı ve bu da sendikalar arasında da bir hoşnutsuzluk yarattı. Sendikaların konuşma ve söz alma hakkının daraltıldığı Lozan’da, eylemi düzenlemelerine rağmen, hiçbir sendika söz sahibi olamadı. Yürüyüş, buluşma noktası olan Riponne Meydanı’nda başladı, Belediye binasının önünden geçip Avrupa Meydanı’ndan sonra Montbenon Parkı'nda son buldu. Her meydanda ara verilip, uzun uzun konuşmalar gerçekleştirildi. Yürüyüş genel olarak coşkulu bir atmosferde geçti. Eylem öncesinde Unia Sendikası'nın vurmalı çalgılarla müzik yapan bando grubu eyleme canlılık katı.

Kortejin başında “Ücretler, emeklilik, eşitlik için 1 Mayıs’a!” şiarlı pankart taşındı. Devamında Unia ve Syna sendikalarının “İkinci sınıf değil ikinci el emeği! Ücretlerimizi şimdi yükseltin” şiarlı pankartla yer aldı. Sonrasında canlılığı ile dikkat çeken ilerici blok yer aldı. İlerici blok sürekli “Grev grev grev ve eylem, budur budur budur çözüm!”, “Tek çözüm devrim!”, “Grev grev grev ve seferberlik, budur budur budur çözüm!”, “Tek çözüm endeksasyon!” sloganlarını attı. Sınıf devrimcileri de eyleme “Dün Yugoslavya, Irak, Afganistan, Libya, Suriye… Bugün Ukrayna! Savaşa, saldırganlığa ve ırkçılığa karşı Yaşasın İşçilerin Birliği ve Hakların Kardeşliği!” şiarlı TKİP pankartı ile BİR-KAR flamalarıyla eylemde yer aldılar.

İsviçre’nin diğer yerlerine nazaran katılımın düşük olduğu Lozan’da kimi ilerici sendikalar, Lozan’da 1 Mayıs ile ilgili bir mücadele ve kavga geleneği olmadığı için, bugün de 1 Mayıs hazırlıklarının zayıf geçtiğini söylüyor. Eylem sırasında sendikaların söz alamaması, fiili olarak reformist kitleyle ilerici kitlenin ayrışması, gelecek sene için devrimci bir blok oluşturma ihtiyacı dile getirildi. İlerici kurumlar arasında konuya dair konuşmalar yapıldı.

Etkinlik Pole-Sud Kültür Derneği'nin lokalinde yapılan film gösterimiyle son buldu.

BİR-KAR / Lozan