Libya’da elektrik ve su kesintilerine, yükselen enflasyona, devlet kurumlarındaki yolsuzluğa ve giderek yayılan koronavirüs salgınının kontrol altına alınamamasına karşı öfke sokağa taştı. Eylemler günlerdir sürüyor.
Protestoların merkezi olan başkent Trablus, 2015 yılında kurulan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan “Ulusal Mutabakat Hükümeti”nin (UMH) denetimi altında. Trablus’ta zorlaşan yaşam koşulları nedeniyle geçen perşembe küçük protestolar gerçekleşti. Öfkeli kitleler Fayiz es-Serrac hükümetini insanların sorunlarını görmezden gelmeyi bırakmaya çağırdı. 70 yaşındaki bir kadın, televizyon kameralarına “Oğullarımız mezarlıklarda ve politikacılar keyif yapıyorlar. Çocuklarımız bile teknelerde kaçmaya başlıyor. Bu nasıl oldu?” diye seslendi.
Cumartesi günü, “Yoksulların Devrimi” sloganı altındaki protestolar uzak Sabha şehrine sıçradı. Pazar günü ise Trablus’ta bugüne kadarki en büyük miting gerçekleşti. Göstericiler yaşam koşulları, yolsuzluk ve hükümetin kriz yönetiminden yoksunluğuna duydukları öfkeyi ifade etmek için Şehitler Meydanı’ndan UMH binasına yürüdüler. Protesto yapan kitlelere karşı şiddet kullanılıyor. Pazar günü, milislerin ateş açması sonucu bir kişi yaralandı.
Libya’da emekçiler uzunca süredir günlük 20 saate varan elektrik kesintileri, uzun yakıt kuyrukları ve yaşanan iç göçle birlikte artan hayat pahalılığı gibi, günlük hayatı olumsuz etkileyen sorunlarla boğuşuyorlar. Son süreçte UMH, korona enfeksiyonlarındaki dramatik artış nedeniyle vatandaşlarının “ev ofisinde” kalmasını tavsiye ediyor. Ülkedeki neredeyse günlük elektrik kesintileri göz önüne alındığında, evden çalışmanın ne kadar gülünç söylem olduğu ortada. Koronadan korunma önlemleri arasında yer alan el yıkama da aynı şekilde çalışan bir su şebekesi gerektirir. Buna ek olarak, ülkede yükselen enflasyon emekçi kitlelerin çoğunun maske veya yakıt satın almasını imkansız hale getiriyor. Aylardır süren petrol ablukası nedeniyle bankalarda likidite sorunu yaşanıyor, Trablus’ta nakit ödeme yapan birkaç şubenin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
UMH’ye yakın çevreler, protestoların önünde General Halife Hafter’in provokatörlerinin ve hatta öldürülen eski devlet başkanı Muammer Kaddafi’nin destekçilerinin olduğu yönlü açıklamalar yapıyor. Fakat bu iddialar, bu protestoların hükümetin çözüm bulamadığı belirli sosyal sorunlar tarafından tetiklenmesi gerçeğini değiştirmiyor. Trablus’ta göstericiler, tarafsızlığını göstermek için beyaz bayraklar, Serrac, Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa’nın üzerlerinin çizildiği afişler taşıyorlar.