Kürtlere yönelik kimyasal saldırılara karşı Lozan’da protesto

Saint-Laurent Meydanı’ndaki kilisenin önünde düzenlenen eylemde, Güney Kürdistan’da TSK tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırılar teşhir edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Kasım 2021
  • 14:45

AKP-MHP iktidarının emrindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Güney Kürdistan’da bir taraftan aylardır Mahmur kampını ve Şengal’i uçak ve SİHA’larla bombalarken, diğer taraftan da Rojava ve Irak-Başur bölgesindeki işgali sürdürüyor. Bu bölgelerde Kürt hareketinin ve halkının direnişiyle başa çıkamayan Türk devleti, kimyasal saldırılara başvuruyor.

Bu saldırganlık başından itibaren Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde protesto ediliyor. Protesto eylemlerinden biri de 22 Kasım Pazartesi günü Lozan’da yapıldı. İşlek bir alan olan Saint-Laurent Meydanı’ndaki kilisenin önünde düzenlenen eylemde, Güney Kürdistan’da TSK tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırılar teşhir edildi. Uluslararası güçlerin, sessiz kalarak bu saldırganlığı onaylamış oldukları dile getirildi.

Eylem esnasında Fransızca ve Kürtçe bir açıklama okundu. Açıklamada TSK’nın 6 aydır Güney Kürtistan’ın Avaşin, Zap ve Metina bölgelerine saldırdığı ve bu bölgeleri ele geçiremediğinden dolayı Garê bölgesinde 10-14 Şubat arasında kimyasal bomba kullandığı belirtildi. Aynı zamanda uluslararası güçlerin sessizliğinden kaynaklı, TSK’nın tekrardan kimyasal saldırılara başvurduğu ve onlarca gerillanın öldüğü aktarıldı. 4 Eylül’de Duhok’a bağlı Bala köyüne kimyasal saldırı sonucu, gazlardan kaynaklı birçok köylünün hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında, Birleşmiş Milletler’in ve uluslararası güçlerin sessiz kalarak saldırıları onayladıkları; ABD, İngiltere, Rusya ve AB’nin bu saldırılara suç ortaklığı yaptığı vurgulandı. Metinin sonunda, uluslararası toplum ve tüm vicdanlı bireyler, kendi hükümetlerinin Türk devletiyle iş birliği yapmalarına karşı çıkmaya çağrıldı.

Protesto esnasında kimyasal saldırılara dikkat çekmek için beyaz tulumlar giyildi ve gaz maskeleri takıldı. Tulumların üzerinde de kanı temsil eden kırmızı lekeler vardı. Eylemde ayrıca PKK ve Kürdistan bayrakları taşındı ve sık sık Fransızca ve Kürtçe “Yaşasın PKK”, “Öcalan’a özgürlük”, “Kürdistan için siyasi çözüm”, “Yaşasın gerilla”, “Terörist Türkiye” ve “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Lozan