Korona aşısı için küresel bağış konferansı

AB emperyalizmi öncülüğünde küresel krize karşı aşı kampanyası ve bağış için konferans düzenlendi. ABD ise halihazırda bu işin dışında duruyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Mayıs 2020
  • 22:37

Herkes için mümkün olan en kısa sürede korona aşısı bulmak için dünya çapında bir girişim başlatıldı ve Avrupa Birliği öncülüğünde uluslararası bağış konferansı düzenlendi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dünyanın dört bir yanından devlet ve hükümet başkanlarının ve kuruluşların bağışta bulunabileceği konferansta, gerekli olan 7,5 milyar euronun toplanacağına inandığını ileri sürdü. 

Aşı olmadan korona salgınının sonu olmayacak diyen Ursula von der Leyen, virüslere karşı aşıların, ilaçların ve testlerin geliştirilmesi için dünya çapında tüm kaynakları bir araya getirmek gerektiğini dile getirdi. “Avrupa Birliği, korona virüsüyle mücadelede dünyayı bir araya getirmek için her türlü çabayı gösterecektir” diyen von der Leyen, devletlerin, kurumların, uluslararası kuruluşların, bağışçıların bilim ve ilaç endüstrisinin harekete geçmesini savunarak, “Birlikte tarih yazacağız ve küresel bir salgına küresel bir yanıt bulacağız” ifadelerini kullandı.

AB, bağış konferansını, korona içermeyen bir dünya hedefine ulaşmanın ilk adımı olarak tanımladı. AB Komisyonu bunun için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Bill ve Melinda Gates Vakfı veya Wellcome Trust gibi “kâr amacı gütmeyen ortaklar” tarafından desteklenen bir çerçeve oluşturdu. 

Başlamak için 7,5 milyar euro

Koronavirüse karşı mücadelede aşı için “kapatılması gereken önemli bir mali boşluk olduğunu” söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın önemli bir payla bağışa katılacağını vurguladı. AB’nin ve ortaklarının iddialı projesi için yaklaşık 7,5 milyar euroya ihtiyaç duyuluyor. Merkel’e göre her euro, öncelikle Gavi aşı ittifakı ve Global Fon da dahil olmak üzere tanınmış küresel sağlık kuruluşlarına gidecek. Merkel, testler, terapi ve her şeyden önce bir aşı geliştirmeye devam etmek için mümkün olduğunca çabuk çalışmak ve hızlı davranmak zorunluluğuna dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Koronayı yenmek için zaman ve mekanın üstesinden gelmeliyiz” diyerek Merkel’e destek sundu.

Merkel, Macron, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Norveç Başbakanı Erna Solberg, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ursula von der Leyen, herkes için bir aşının geliştirilmesini “21. yüzyılın eşsiz bir küresel kamu hizmeti” ve “neslimizin görevi” şeklinde tanımladılar. “Kimse ulusal solo çabalarının başarılı olacağını düşünmemeli” vurgusu yapılarak, “daha zengin bölgelerinin ahlaki bir yükümlülüğü” olacağı belirtildi. 

İlaç Üreticileri Birliği de aşıların ve ilaçların gelişimini bilimsel ve finansal olarak destekleyebileceğini bildirdi. 

Amaç, uygun fiyata bir aşı

Bir aşının sadece üretilmesi değil, aynı zamanda dünya çapında özellikle daha düşük fiyata sunulması gerektiğini açıklayan AB yetkilileri, “Bu aşının üretilmesi küresel bir kamu malı ve daha sonra da bunu dünyanın her yerine dağıtıyoruz. Böyle bir aşı yapmamız çok büyük bir olay olacak” ifadelerini kullandılar.
“Koronavirus Kriz Müdahalesi” konferansı, mümkün olan en kısa sürede korona aşısı geliştirmeyi hedefliyor. Dolayısıyla tüm ülkelerin buna uygun destekte bulunmaları talep ediliyor. Bu çerçevede kısa bir süre içinde 7,5 milyar euro toplanması hedefleniyor. 

Merkel, “Almanya bu sorumluluğu kabul ediyor ve bu yüzden bir aşı geliştirildikten sonra herkese ve gerekli olan ilaca ve teşhis seçeneklerine mümkün olduğunca fayda sağlamayı garanti edeceğiz.” diyor. Ayrıca organizatörler açısından, “Bağış konferansına katılan tüm katılımcılar bu hedefe bağlı kalmalıdır” uyarısında bulunuyor. Şansölye Merkel, video konferanstan sonra federal eyaletlerin başbakanlarıyla da bir basın toplantısı düzenliyor.

Toplanacak parayla, aynı zamanda aşıyı bulmayı ve etkili ilaçlar geliştirmeyi hızlandırmak istedikleri ve ayrıca tüm insanların aşıya hızlı ve ucuz erişimini sağlamayı amaçladıkları iddia ediliyor. Von der Leyen, “Bir aşı geliştirmeli, üretmeli ve dünyanın her köşesinde uygun bir fiyatla hemen kullanılabilir hale getirmeliyiz. Hiç böyle bir görev olmadı” diyerek, hükümetlerin yükümlülüklerine işaret ediyor.

Papa Francis de konferansın hedeflerine destek verdi. Öte taraftan gelecek yıla kadar güvenli ve büyük ölçekli bir aşı beklemek için gerekli olan 7,5 milyar euroluk bağış hedefinin, sadece başlangıç olabileceği ileri sürülüyor. 

Merkel, hükümetlerin birlikte hareket etmesinden ve özel vakıflarla ittifak içinde çalışılacağından dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. “Koronavirüs Kriz Müdahalesi”ne katılanlar arasında DSÖ, Dünya Bankası ve G20, Suudi Arabistan da yer alıyorlar. Özel Bill ve Melinda Gates Vakfı da koronavirüse karşı mücadelede yer alıyor. 

Halihazırda ABD bu işin dışında duruyor. ABD’den, pazar gününe kadar Beyaz Saray ile müzakerelerin sürdüğüne dair herhangi bir taahhüt yoktu. AB yönetimi, ABD hükümetinin küresel girişime katılmaya çağrıldığını söyledi.