Batı Afrika ülkelerinde 4 bin 500 insanın ölümüne yol açan Ebola virüsü, ABD ve Avrupa’da da görülmeye başlandı. Ebola’nın hızla yayılmasının suçlusu olarak eski sömürge Afrika ülkelerinin gelişemeyen sağlık sistemi gösterilse de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yürüttüğü çalışmaların yetersizliği, Afrika ülkelerinin sağlık sistemini aratmıyor.
Associated Press tarafından sızdırıldığı iddia edilen gizli bir raporda, “Salgını engellemek için çalışan DSÖ yetkililerinin neredeyse tümü başarısız oldu” ifadeleri dikkat çekiyor. Rapora göre uzmanlar salgını engellemek için gereken hamleleri yapamadı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün basına sızan iç raporuna göre; iletişim problemleri, bürokrasi ve elemanların yetersizliği gibi etkenler örgütün çalışmasını büyük ölçüde zayıflattı. Afrika’daki ofise yapılan atamalarda ise bürokratik ölçütler gözetildi. Raporda dikkat çeken en çarpıcı noktalardan biri de “Salgını engellemek için çalışan WHO yetkililerinin neredeyse tümü başarısız oldu” ifadeleri oldu.
“Teoride yenmek kolay ama artık kontrol dışı”
Ebola virüsünün keşfedilmesinde pay sahibi olan Doktor Peter Riot ise, hastalığın yayılmasını engellemek için gereken hızla hareket edilmediğini belirtti. Riot, salgının gelecek sene bu dönemde bitebileceğine dikkat çekerek, “Afrika’daki bölgesel ofis hiçbir şey yapmadı. Hiç yeterli değillerdi” dedi.
Aşı bulunmadan salgının tamamen önlenemeyeceğine dikkat çeken Riot, şunları söyledi: “Virüsten etkilenen ülkelerin eski haline dönmesi yıllar alacak. Ebola artık bir salgın değil, insani bir kriz. Teoride Ebola’yı kontrol etmek çok kolay. Ama şu an kontrolden çıktı.”
‘Piyasa için sağlık’
Uluslararası örgütlerin başarısızlığı, emperyalist-kapitalist sistemin halklara ilaç olamayacağına işaret etse de, sistemin Ebola konusunda suçları daha da büyük. Neo liberal politikalarla sağlık sistemini toplum için değil piyasa için düzenleyen sistem, salgının bu derece yayılmasının ve 4 bini aşkın kişinin ölümünün başlıca sorumlusu konumunda.