1919 Almanya Kasım Devrimi’nin kanla bastırılmasından sonra işçi önderleri ve komünistler hapishanelere dolduruldu. “Rote Hilfe” (Kızıl Yardım) örgütü, 1923 yılında Paris Komünü’ne atfen 18 Mart gününü “Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü” ilan etti.
Almanya’nın Stuttgart kentinde, 18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla biri kent merkezinde, diğeri ise dünyada kötü üne sahip ağır tecrit hücrelerinin bulunduğu Stammheim hapishanesi önünde olmak üzere iki miting yapıldı.
Stuttgart merkezinde yapılan politik tutsaklarla dayanışma mitingi Paris Komünü’nün 150. yılıyla birleştirildi.
Saat 16’da başlayan miting canlı müzik eşliğinde yapılan konuşmalarla saat 17’ye kadar sürdü. Bildiri dağıtımının yanı sıra uluslararası yardım örgütü Solidarität International (Sİ-Enternasyonal Dayanışma); Türkiye, Kuzey Kürdistan ve dünyanın başka ülkelerindeki devrimci tutsaklarla dayanışma kartları imzalattı.
Mitingde platform adına yapılan konuşmada, “1871 yılında, dünyaya yeni bir ruh vermek isteyen Paris komününü selamlıyoruz” denilerek Paris Komünü’nün temel başarılarına kısaca vurgu yapıldı. “Fransız burjuvazisinin Prusya krallığıyla birlikte Komüne karşı gerçekleştirdiği kanlı katliamların” lanetlendiği konuşmada, “Komün’ün bastırılmasında Paris sokaklarını tam bir cehenneme çeviren sömürücü sınıfların vahşetinin bugün de sürdüğüne” dikkat çekildi. Konuşmada şu ifadeler kullanıldı:
“150 yıl önce, Paris’te kurulan ilk dünya sosyalist cumhuriyetini iki düşman devletin, Fransız cumhuriyeti ile Almanya Prusya krallığının birlikte kanla bastırmasından da biliyoruz ki ‘burjuva’ demokratik devletler, işçi sınıfı ve ezilen halkların kurtuluş savaşlarına karşı faşist terörle kolkola giriyorlar.”
Karakollarda ve hapishanelerde uygulanan işkenceye, tecrite; devrimci, ilerici, komünist politik tutsaklara karşı uygulanan idamlara derhal son verilmesi çağrısı yapılan konuşmada, bu ve ‘Politik tutsaklara özgürlük’ çağrılarının gerçekleşmesinin yolunun “küresel kapitalist sisteme karşı mücadelenin başarısından geçtiğine” dikkat çekildi. Türkiye, Kuzey Kürdistan, Fas, Filistin ve daha birçok ülke hapishanelerinde süren açlık grevleriyle dayanışma çağrısı yapıldı.
Stuttgart merkezinde yapılan miting saat 17’de bitirilerek, kentin dışında bulunan Stammheim hapishanesi önünde saat 18’de başlayacak olan mitinge katılmak için yola çıkıldı.
Hapishane önündeki mitingde gerçekleştirilen konuşmalarda daha çok güncel sorunlara vurgu yapıldı. Kürdistanlı devrimcilere karşı sürdürülen yargılamaların teşhir edildiği miting saat 19 civarında sona erdi. Polis psikolojik baskıyı yaygınlaştırmak için başvurduğu bir yöntemi bu miting esnasında da sergiledi. Miting alanına gelmekte olan bir genci yolda durdurarak “kimlik kontrolü” bahanesiyle gözaltına aldı.
Kızıl Bayrak / Stuttgart