Kolombiya hükümeti, 19 yıl önce öldürülen üniversite hocası, sendikacı ve avukat Jorge Adolfo Freytter Romero'nun ailesinden özür diledi. Ailesi özürü kabul etmedi.
Freytter 28 Ağustos 2001'de, Atlántico Üniversitesi Emekliler Derneği ile yapılan bir toplantıdan evine dönerken, önce özel askeri birim üyeleri tarafından, sonra Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri (AUC) olarak bilinen paramiliter güçler tarafından durduruldu ve kaçırıldı. Bir depoda işkence gördü ve sonunda öldürüldü. Cesedi Ciénaga - Baranquilla yolunun kenarında bulundu.
Jorge Adolfo Freytter Romero, Atlántico Üniversitesi'nde 20 yıldır profesördü. Bu süre zarfında, sendikacı olarak da aktifti. Emekli maaşlarının ödenmesindeki usulsüzlükleri ve genel olarak Atlántico Üniversitesi'nin kötü yönetimine karşı mücadele etti. Gözlerini eğitim kurumunun bütçesine diken paramiliter çetelerin ve politikacıların ittifaklarına işaret etti.
Freytter’ın katledilmesinden sonra ailesi tehdit edildi. Ülkeyi terk etmek zorunda kalan oğulları babalarına karşı işlenen suçla ilgili gerçeği ve 1996 ile 2006 arasında Antlántico Üniversitesi'nde öldürülen 30 kişi ile ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak için mücadelelerini sürdürdüler.
Eyalet Yasal Savunma Ulusal Ajansı (Agencia Nacional para la Defensa Jurídica del Estado - ANDJE) Başkanı Camilo Gómez Alzate, bir tören esnasında Freytter’ın ölümünden Kolombiya devletinin sorumlu olduğunu ifade etti. İnsanlığa karşı suç olarak sınıflandırılan bu eylemin asla yaşanmaması gerektiğini söyledi. Üniversite profesörünü, değerli bir ülke ve insan hakları için mücadele eden bir kişi olarak nitelendirdi. Gómez aile üyelerinden af diledi.
Failler yakalanmadı
Gómez’in özrünü Freytter'in oğulları kabul etmedi. Oğlu "Saatler süren işkence, boğulma, elektrik şoku, dayak ve ardından babamın yaşadığı silahlı saldırı nedeniyle özrünü kabul edemem. Jestin farkındayım, ancak bu suçun failleri yakalanmadı" dedi. Şimdiye kadar üç kişi 18 ve 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bugün suça doğrudan karışan kişilerin isimlerinin bilindiğini ancak nerede oldukları bilinmiyor.
Freytter davasındaki ‘cezasızlık’, tüm kapitalist devletlerde olduğu gibi Kolombiya'da da istisna değil bir devlet politikasıdır.