Kolombiya'da savaşı CIA yönetti!

Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’ne (FARC) ve Ulusal Kurtuluş Ordusu’na (ELN) karşı girişilen katliamlarda CIA’nin Kolombiya devletine yardım sunmanın bir adım ötesine geçerek bizzat saldırıları yönettiği ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Aralık 2013
  • 10:56

ABD’de yayın yapan Washington Post gazetesi, CIA’nin Kolombiya’daki işbirlikçi devlete sunduğu yardımları haberleştirdi. Haberde CIA’in Kolombya’daki misyonu, faaliyetleri ve sorumluluğu adım adım aktarıldı.

 

Bogota'da saldırı karargahı

2003 yılında yoğunlaşan saldırı işbirliği için başkent Bogota’da ‘gayriresmi’ olarak bir merkez kuruldu. 8 CIA ajanının görevlendirildiği bu merkez sayesinde bölgenin tüm ormanı ve FARC’ın yeraltı sığınaklarına dair istihbaratlar, uydu görüntüleri tek elde toplandı. FARC’ın böcek yerleştirilmiş araçlarının hareketleri de bu merkezden izlendi.

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) de telefon dinlemeleriyle CIA’in çalışmalarına eşlik etti. Bogota’daki CIA ajanları, Kolombiya devletine kendi ulusal istihbarat bilgisayar sistemlerini kurmakta yardımcı oldu. Taktik istihbaratı ilgili komutanlara anlık aktaran “füzyon” merkezleri kuruldu, kriptolu iletişim cihazları alındı. Böylece Kolombiya ordusunun baskı ve saldırı aygıtı da güçlendirildi.

ABD, bu süreçte Kolombiya ordusuna üst düzey FARC liderleri hakkında yaklaşık 60 kez yer istihbaratı verdi. Fakat BAD istihbaratına rağmen FARC liderleri ordu saldırılarını kayıpsız atlatmayı başardı.

 

Katiam için teşvik

2006’da ABD Hava Kuvvetleri’nin bölgedeki birliğinin başına geçen albay, Kolombiya Savunma Bakanı’na “ucuz” akıllı bombalarla suikast fikrini taşıdı. ABD’nin "düşmanlara karşı meşru” gördüğü suikast saldırıları böylece Kolombiya’da da uygulanmaya başlandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, ABD Başkanı George Bush’tan akıllı bombaları istedi. Kolombiya ordusunun uçaklarının da bombaya göre teknik hazırlıkları tamamlandı. ABD, bombalı saldırıları teşvik edebilmek için indirim yaparak, ilk 20 akıllı bomba kitini Kolombiya’ya toplam 1 milyon dolardan düşük bir fiyata sattı.

Fakat emperyalistler bu silahların işbirlikçisi tarafından serbest kullanımının önüne geçecek bir sistemle verdi. Buna göre akıllı bombalar sadece CIA tarafından onaylanmış saldırılarda kullanıldı. NSA dinlemesini yaparak, CIA istihbarat ve bomba şifresini vererek Kolombiya'da savaşın yardımcısı değil yöneticisi olduğunu gösterdi.

 

Görüşme aldatmacası sürerken katliamlara devam

ABD eliyle gerçekleşen bu saldırılarda en az iki düzine FARC liderinin ve onlarca militanın katledildiği ifade ediliyor. Ayrıca ABD istihbaratlarıyla gerçekleşen bu saldırılarda ELN’nin de birçok yöneticisi ve gerillası katledildi.

Kolombiya devleti emperyaslitlerin desteğinde onlarca hava saldırısıyla katliamlarını sürdürüyor. FARC’ın tek taraflı ateşkes ilan ettiği süreçte bile Kolombiya ordusunun hava saldırıları hız kesmedi.