Kabil Üniversitesi’nde katliam

Afganistan’ın başkentindeki Kabil Üniversitesi’nde gerçekleşen saldırıda 19 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi yaralandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Kasım 2020
  • 18:38

Afganistan’ın başkenti Kabil’de otomatik silahlarla üniversite öğrencilerine saldırı düzenlendi. Tagesschau’nun verdiği habere göre, saldırıyı dün sabah saatlerinde Kabil Üniversitesi’ne gelen 3 kişi gerçekleştirdi. 2 Kasım sabahı gerçekleştirilen saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı. İçişleri bakanlığının verdiği bilgiye göre, saldırı 3 kişi tarafından gerçekleştirildi. Saldırganlardan biri üstündeki patlayıcıyı ateşlerken, diğer iki kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Yüzlerce öğrenci ve öğretim görevlisi duvarlardan atlayarak, hayatlarını kurtarmaya çalıştı. Güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına alması saatler sürdü. Afganistan kolluk kuvvetlerinin işgalci NATO güçleri tarafından desteklendiğini bildiren Saarbrücker gazetesi, IŞİD’in daha önce yapılan bir saldırıyı üstlendiğini bildirdi.

Taliban sorumluluğu reddetti

Arkadaşlarıyla birlikte olay yerinden kaçmayı başaran bir öğrenci “Gördükleri her öğrenciye ateş ettiler.” dedi. “Bu ülkede kitap, kalem ve öğrenci güvende değil” başlıklı bir Twitter yorumu yazan öğrenci, Afganistan’da yıllardır devam eden katliamlara vurgu yaptı.

Saldırı, Kabil Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan İran kitap fuarına hükümet temsilcilerinin beklendiği esnada gerçekleştirildi.

Gözlerin çevrildiği Taliban güçleri saldırıdan sorumlu olmadıklarını açıkladılar. Dünkü saldırı, Afganistan’ın başkenti Kabil’de son on günde eğitim kurumlarına yapılan ikinci saldırı oldu. Bir okuldaki öğrencileri hedef alan önceki saldırıyı IŞİD üstlenmiş, saldırıda 20 öğrenci hayatını kaybetmişti.

Afganistan hükümeti Eylül ayından beri Taliban’la ‘barış’ müzakereleri yürütüyor. 2001 yılında Afganistan’ı yakıp yıkarak işgal eden ABD emperyalizmi de Taliban güçleriyle anlaşmaya varmıştı. Yapıldığı söylenen anlaşmaya ve devam eden “barış” müzakerelerine rağmen ülkede şiddetin düzeyi artmaya devam ediyor.

Katliamla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırıyı şiddetle kınarken, sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini belirtti.